Üstün Savaş Gücü Versin Diye…

İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman ordusunda amfetamin, askerlerin dayanma ve savaş gücünü artırmak için fiziksel ve ruhsal uyarıcı olarak kullanılmıştır. Aynı şekilde Birleşik Amerika ve İngiltere ordularında da bu maddeden yararlanılmıştır. Bu istatistik çalışma, İkinci Dünya Savaşı süresince bu iki orduda askerlere yaklaşık olarak 150 milyon amfetamin tozunun dağıtıldığını göstermiştir.

1944’te Hava Cerrahının Bülteni’nde ”Benzedrin Uyanıklığı” adı altında yayınlanan bir rapor, amfetamine ilişkin olarak şunları belirtmiştir;

Bu ilaç, bir grubun ya da topluluğun güveni için, dikkatin ve uyanık kalmanın gerekli olduğu durumlarda geçici olarak uykuyu önler. Bir güven yaratır.

Günde altı saat görev başında kalması gerekli olan yüz deniz erinden ellisine, günlük çalışmadan sonra 6 saatlik aralıklarla 10 mg benzedrine sulfate verilmiş; geri kalan ellisi de süt ve şeker karışımı placebo almıştır. Bu deneyi izleyen subaylar, benzedrine alanlarda üstün savaş gücü, cesaret, yürüyüşe dayanıklılık, nöbetlerde dikkat, uyku eğiliminde azalma, ateş ve vuruş yetenklerinde artma gözlemlemişlerdir.

Bir Cevap Yazın