Sovyet Savaşçısı Semyon Daniloviç Nomokonov

Zabaykalski bölgesinde doğan ve etnik olarak olarak Sibirya yerli halklarından Hamnigan(Tunguz kökenli Moğol-Buryat kabileleri) olan Semyon Daniloviç Nomokonov özellikle Tayga Şamanı olarak tanınırdı. 2.Dünya Savaşı’nın sona erdiği 9 Mayıs 1945 tarihine kadar toplamda 367 Nazi subayı ve askerini etkisiz hâle getirmiştir.Kurbanları arasında bir de tümgeneral bulunuyordu. Avcı bir aileden gelen Tayga Şamanı, görevi sırasında uzun lastik çizmelerin üstüne at kuyruğu kılından örülmüş özel çarıklar giyerek son derece sessiz bir şekilde hareket etmiş,kamuflajının üzerine yapıştırdığı ayna parçalarıyla kendini görünmez kılmıştı.Savaş boyunca büyük ihtimalle hiçbir Alman askeri onu fark edemedi.Elde ettiği başarılarla Kızıl Yıldız Nişanı, Kızıl Bayrak Nişanı ve Lenin Nişanı kazandı.

Komünist Rusya (Sovyetler Birliği) Pek çok Türk-Moğol göçebesi halkları askere almıştır. Askere gelmeyenleri ise zorla almıştır. Çoğu Türk kökenli halka silah vermemiş ve onları mayın temizleme aracı olarak kullanmıştır. Mayınları üstüne basarak temizleyen ve sakat kalan pek çok Türk kökenli Sovyet Askeri vardır. Ayrıca Stalin, Kazakistan’da nükleer denemeler yaparak pek çok Kazak Türk’ü nü sakat bırakmıştır.

Almanların başkenti Berlin’e (Reichstag) Sovyet bayrağını diken kişi de Dağıstan’lı Türk Kökenli Abdülhakim İsmailov’dur. Ancak maalesef Türklerin Sovyet ordusunda verdiği hizmetlere rağmen en ufak anlaşmazlıklar da Türklere kan kusturmuştur. Gulaglarda, Hayvan vagonlarında ölen çok Türk vardır.

Bir Cevap Yazın