Fransa’daki Bok Kokulu Saray!

Tuvaleti Olmayan Avrupa Sarayı!

Avrupa’nın en büyük sarayı olan Versay’da tuvalet olmadığını biliyor muydunuz?

Versay Sarayı ya da Versailles Sarayı, (Fransızca: Le château de Versailles) tarihi bir Fransız şatosudur. Sarayın yapımına 1661 yılında başlanmıştır, daha sonra değişik zamanlarda genişletilmiştir. Saray, günümüzde müze olarak da kullanılmaktadır. Fransa’ya gidenler muhakkak görmesi gerekir. Roma İmparatorluğu’ndan sonra ilk kez bu sarayda büyük ölçüler kullanılmıştır. Bunun nedeni ise zengin ve merkezi krallık yönetimiydi. İtalya, Almanya ve İngiltere’de siyasi ortamlar farklı oldugu için Versailles sarayı gibi saraylar uzun süre yapılamadı.

Sarayın ilginç bir özelliği olarak yapımında tuvalet veya banyo düşünülmemiştir. 1000 e (BİN) yakın odası bulunan sarayda tuvalet namına hiçbir şey yoktur. Bunun nedeni o zamanki asillik anlayışında, asillerin istediği yerde gereksinimini giderebileceğidir. Tuvaleti gelen insanlar bir tane kabın içine yapar ve bu pisliği yani boku, sokağa fırlatırdı. Saray’da insan dışkısı o kadar çok birikmişti ki sarayın adeta kendine özgü bir kokusu oluşmuştu. Bu nedenle Avrupa’da yaygın olarak Versailles sarayının kokusunun “Avrupa’daki tüm saraylardan eşsiz” (Memoirs: Duc de Saint-Simon) olduğu söylenirdi.

Dünyada en çok parfüm markası barındıran ülkelerin başında Fransa gelmektedir. Bunun nedeni de sokakların bok kokmasında kaynaklanmaktadır.

Günümüzde de Fransızların Türkleri pis kokmakla itham etmesi, Türkleri vahşi olarak görmesi de insanı düşündürmektedir. İnsan önce bir aynaya bakar değil mi? Herkes bildiğin üzere Türklerin tertemiz hamamları meşhurdur.

Bir Cevap Yazın