Sadakat Abidesi Angut Kuşu

Angut , Ördekgillerden, tüyleri kiremit renginde, evcilleştirilebilen bir dalıcı ördek türü yaban kuşudur. Divânu Lügati’t-Türk’te, “انگت anğıt” “Ördeğe benzer kızıl renkli bir kuş, angıt.” şeklinde tanımlanır.

Herkesin haksız bir şekilde kullandığı bir ifadedir Angut. Biri laftan anlamayınca, boş boş bakınca ya da aptallık edince hemen ‘Angut musun?’ der günümüzün insanı. Angut’un aslında bir kuş olduğunu bilmeyen bir sürü insan var ülkemizde…

Angut kuşunun özelliği nedir bilir misiniz? Angut kuşunun eşi öldüğü zaman yanına o anda başka bir yırtıcı hayvan veya bir insan gelse dahi gözlerini bir dakika bile eşinin ölüsünün üstünden ayırmadan o da ölene kadar onun baş ucunda bekler… İşte bu canlının yaptığı en büyük Angutluk budur. Ayrıca bu olay bütün Angut kuşları için geçerlidir, arada bir görülen bir şey değildir. Dişi olsun erkek olsun bütün Angut kuşlarının çok ürkek bir hayvan olmasına rağmen, eşinin ölüsünün başında bekleyen Angut kuşuna elinizi uzatsanız dahi oradan kaçmaz. Hani derler ya Angut gibi bakmasana diye… Keşke herkes Angut gibi bakabilse değer verdiklerine. Bir “Angut” bile olamayan o kadar çok insan var ki artık günümüzde…

Angıt kuşları 58–70 cm boyunda olup, 110–135 cm kanat genişliğine sahiptir. Kuzeybatı Afrika ve Etiyopya’da türün oluşturduğu küçük yerleşik topluluklar bulunsa da, türün gerçek yerleşim bölgesi güneydoğu Avrupa’dan Orta Asya’da güneydoğu Çin’e kadar olan bölgelerdir. Kuşlar çoğunlukla kışları geçirmek üzere güney Asya’ya göç ederler.

Bu kuş türü iniş yaparken rüzgarı arkasına alarak indiği için sağlıklı bir iniş yapamayarak yuvarlanır. Bu özelliğinden teşbih yapılarak argoda da kullanılır. Suna ile birlikte Tadorna cinsinde yer alır. Angut kuşları, yeryüzündeki kuş türleri arasında tek eşli olan nadir türlerden birisi. Eşi ölen angut kuşlarının, başka bir eş ile bağlantı kurmayıp ölen eşinin arkasından yas tuttuğu bilinir. Tibet ile Moğolistan’da ve Slav mitolojisinde kutsal kabul edilmektedir.

Bir Cevap Yazın