CHP’lilerin Nefret Ettiği Sabiha Gökçen Hakkında Atatürk Ne Düşünüyordu?

Dersimli Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere pek çok CHP’linin nefret ettiği Sabiha Gökçen Hakkında Atatürk ne düşünüyordu?

Gökçen’in, uçuş eğitimde gösterdiği başarılardan dolayı, Atatürk kendisine şunları söyledi:

Beni çok mutlu ettin. Şimdi artık senin için planladığım şeyi açıklayabilirim. Belki de dünyada ilk askerî kadın pilot olacaksın. Bir Türk kızının dünyadaki ilk askerî kadın pilot olması ne iftihar edici bir olaydır, tahmin edersin değil mi? Şimdi derhal harekete geçerek seni Eskişehir’deki Tayyare Mektebi’ne göndereceğim. Orada özel bir eğitim göreceksin.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk

Sabiha Gökçen, Eskişehir Uçuş Okulunda, 1936-1937 döneminde 11 ay boyunca özel eğitim aldı. Bu eğitim sırasında kendisine ilkokul öğretmeni Nüveyre Uyguç eşlik etti. Gökçen, brövesini aldıktan sonra Eskişehir’deki 1. Hava Alayında altı ay görev yaptı, bu sırada Trakya ve Ege manevralarına katıldı. 1937 yılında Tunceli’de çıkan ayaklanmayı bastırmak için başlatılan Dersim Harekatının hava saldırısı safhasında yer alarak dünyanın ilk kadın savaş pilotu oldu. Bu harekatta gösterdiği üstün başarı sebebi ile, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanının da katıldığı bir törenle kendisine Türk Hava Kurumu Murassa-İftihar Madalyası verildi. 30 Ağustos 1937’de askerî uçuş brövesi aldı.

Harekâtın neticesinde çok sayıda insan öldürüldü. Sabiha Gökçen olaylarla ilgili olarak 1956 yılında Halit Kıvanç’a verdiği bir röportajda; “Canlı ne görürseniz ateş edin! emrini almıştık. Asilerin gıdası olan keçileri dahi ateşe tutuyorduk.” demiştir. Yine 1937’de Fransa’nın, Hatay’ı Suriye’ye devretmeye hazırlandığı yolundaki haberler üzerine Atatürk’ün emriyle üniformasını giyen Sabiha Gökçen Fransız elçisinin önünde havaya üç el ateş etmiş ve “Hatay’ın vatana katılması için gerekirse silahlanırız.” demiştir. Olay sonunda yine Atatürk’ün emriyle tutuklanan ve mahkemeye çıkan ve yasa gereği bir gün hapis yatan Sabiha Gökçen’in çıkışı sayesinde Atatürk’ün planı tutmuş ve Fransızlara gözdağı verilmiş, kararlılık gösterilmiştir.

Tunceli kahramanı Sabiha Gökçen’in ruhu şad mekanı uçmağ olsun.

Bir Cevap Yazın