30 Ağustos Zafer Bayramı ve Tarih Tekerrür mü Ediyor?

Zafer Bayramı, 30 Ağustos 1922’de Dumlupınar’da Mustafa Kemal Paşa’nın başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz’u anmak için Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde her yıl 30 Ağustos günü kutlanan resmî ve ulusal bir bayramdır.

Türk-Yunan Savaşının Perde Arkası

Yunanistan ile Türkiye 1. Dünya savaşında savaşmadılar fakat savaş bittikten sonra Türkiye’nin durumundan faydalanmak isteyen Yunanistan, İngilizlerden izin alarak Türkiye’yi işgal etmeye başladı. Türkiye’yi yöneten Osmanlı hanedanı müttefiklere teslim olmuştu ve Yunan işgaline ses çıkarmamaktaydı, fakat Mustafa Kemal önderliğinden bir grup Türk subayı direniş başlattılar. İtalyanlar ve Fransızlar İngilizlerle anlaşamadığı için Türkiye’den askerlerini çekmeye başladı, Kazım Karabekir Paşa’da Doğu’da Ermenileri yendi. Geriye ise Yunanlılar kaldı. İngilizlerden her türlü desteği alan Yunanlılar Türk ordusu karşısında yenilince tarihlerinin en büyük yenilgisini aldılar. 400 yıl Türklerin vali ile yönettiği Yunanlılar, İngilizlerin kışkırtmasıyla Türklere saldırdı ve sonucunda Anadolu’daki varlığı tamamen silindi. Savaştan sonra mübadele ile pek çok Yunan kökenli kadın, erkek, çocuk Yunanistan’a gitmek durumunda kaldı.

Yunanlılar şimdi ABD’nin ve Avrupa ülkelerinin kışkırtmasıyla Türkiye’ye zarar vermeye çalışıyor ancak bu gidişle yine tarih tekerrür edecek Yunanlıların Megali İdea hayali ebediyen tarihin tozlu sayfalarına gömülecek.

Yakın gelecekte Kıbrıs’da Türklerden tokat yiyen Yunanlılar yenilen pehlivan güreşe doymaz misali Türkiye’nin sabrını zorlamaya devam ediyor.

Bir Cevap Yazın