Gebelik İstenmesine Rağmen Gebelik Oluşmaması Durumu | Kısırlık / İnfertilite

Gebelik İstenmesine Rağmen Gebelik Oluşmaması Durumu | Kısırlık / İnfertilite

Çiftin istemesine rağmen çocuk sahibi olamaması durumunda üreme sorunlarının olabileceği akla gelmelidir. Genellikle çiftlerin %80’i ilk bir yıl içinde, %5’i ise ikinci yılda çocuk sahibi olabilmektedir. Dolayısıyla gebe kalmanın uzadığı durumlarda bu durumu kısırlık olarak tanımlamak doğru değildir. Ancak çocuk sahibi olmaya karar verildikten sonra düzenli bir cinsel ilişki yaşanmasına rağmen bir yıl boyunca gebelik gerçekleşmediyse bir uzmana (kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, üroloji uzmanı) başvurulmalıdır. 35 yaşın üzerindeki kadınlarda ise kadının riskli gebe sınıfına girmesinden dolayı daha kısa süre içerisinde doktora başvurulmalıdır. Yapılan araştırmalar çiftin istemesine rağmen gebeliğin oluşmadığı durumlarda yarı yarıya erkekte (%40) ve kadında (%40) ve beşte birinde ise her iki tarafta da sorun olabileceğini göstermektedir. Bu yüzden eşlerin doktora mutlaka birlikte başvurmaları gerekmektedir.

Gebeliği gerçekleşmeyen çiftlerde tespit edilmiş sorunların bir kısmıyla ilgili bazı tedavi yöntemleri mevcuttur ve bu tedavi yöntemleri ile çiftler çocuk sahibi olabilmektedir.

Bu tedavi yöntemlerinden olan ve ülkemizde uygulanabilen yardımcı üreme teknikleri şunlardır;

  • 1. Rahim içine aşılama,
  • 2. Klasik tüp bebek (IVF-ET)
  • 3. Mikro Enjeksiyonlu Tüp Bebek (spermin yumurtaya mikroenjeksiyonu / ICSI) Yardımcı üreme teknikleri kullanılsa dahi çiftlerde gebelik oluşmama durumu az da olsa olabilmektedir.

Bir Cevap Yazın