
2023 DGS’den Çıkarılması Gereken Sonuçlar
- Sınav anında soğukkanlı kalabilmek. Eğer ki soruları çözemeyip moraliniz bozuluyorsa bir iki dakika kafanızı dinlendirmeniz size bir şey kaybettirmeyecektir. Öteki türlü panikle doğru düzgün soru bile işaretlenmez. Kendinize bu kadar yoğun baskı yapmanın hiçbir anlamı yok. (Bunları tecrübe eden ve bu şekilde soğukkanlılığı kazanan biri olarak söylüyorum bunları.)
- DGS’nin bir hız sınavı olduğunun farkında olmak. Unutmayalım ki DGS / ALES’te ders sayısının azlığı nedeniyle sürenin diğer sınavlara nazaran daha da önem kazandığı aşikar.
- Sınav anında (kurum, kurul veyahut evde yapılan sınavlar da dahil olmak üzere) kafaya takılan soruyu işaretleyip çözebildiği kadar soru çözüp ondan sonra çözülemeyen sorulara geri dönmek. Sınavlarda en kritik hamle budur.
DGS Sınavına Hazırlanırken Yapılması Gerekenler
- Konunun mantığını anlamak. Unutmayın ki konunun mantığını anlamadığınız sürece sınavda da soruyu yapabilmeniz çok zor olur. Önce konuları özümseyip sonra alttaki maddeyi uygulamak gereklidir.
- Her konuya ait yeterince soru çözmek. Her konu bitiminde 200 – 250 soru idealdir.
- Zaman Yönetimi: Hayatımızın olmazsa olmazıdır zaman yönetimi. Hepimiz bu konuda muhakkak sorunlar yaşamışızdır. Zaman yönetimi her alanı kapsar. Zaman yönetimi olmadan yüksek hedefler başarılamaz.
- Düzenli olmak: Üst maddeyle son derece yakın kavramlar bunlar benim zihnimde. Ve Matematik çalıştığım süreçte zamanla başarabildiğim bir olay da şu oldu; her gün azar azar çalışarak uzun vadede verim elde etmek. Önceden sürekli aceleciydim ve düzensizdim. Bir gün çok çalıştıysam bir gün ya çalışmıyor ya az çalışıyordum. Bu şekilde pek fazla ilerleme göremedim ve kendimi zorlamadan ilerledim Matematikte. Zamanla artırdım.
- Stres Yönetimi. Bunu stresin bütün olumsuz etkilerini yaşamış biri olarak söylüyorum ki Stres yönetimi olmazsa kendimizi derse bile veremeyiz. Versek bile hemen kötü düşüncelere dalar bırakırız. Çok yaşandı bu. Burada yapılması gerkeen bana göre kendine güvenmektir. Ve ben bu noktada tempoyu artırarak zihnen ve stres anlamında rahatladığımı gözlemledim.
- Konu ve soru bankaları hallolurken bir yandan yavaş yavaş denemelere başlamak. Benim bu noktada yaptığım hatalardan biri bu olmuştu. Denemelere geç başladım. Halbuki konuların tamamen bitmesini beklerken çok zaman geçebiliyor. Hatta ve hatta bana göre herhangi bir sınava hazırlanmaya karar verilen süreçte deneme çözülmelidir. Ama kötü düşünceler olmamalıdır bir anda 35 – 40 net yapmayı kendimizden zaten beklememeliyiz. Bu noktada yapılması gereken zaten temelimizin olduğu konulardan ziyade eksiklerimizi görebilmek. Deneme sınavlarının amacı budur zaten.
Sınavın dünyanın sonu olmadığını unutmayın. Bu sene olmadıysa demek ki bir yerlerde eksiklik olmuş, seneye daha iyisini yapacağım mantığıyla düşünmeli ve buna inanmalısınız. Siz kendinize inanmazsanız zaten başaramazsınız. Bu yüzden kendinize güvenin ve gerekli çabayı gösterip bu sınavları başarın!