
Mikroskoplar
Viroloji laboratuvarlarındaki temel uygulamalardan birisi olan hücre kültürlerinin incelenmesi invert mikroskoplarda yapılır. Klasik ışık mikroskoplarında ışık kaynağı altta objektifler üstte yer alır. İnvert ışık mikroskoplarında ise ışık kaynağı üstte, objektif alttadır. (Resim 5.3; Şekil 5.3). Mikroskoplarda asıl büyütme işlemi objektifler tarafından yapılsa da okülerde bulunan mercek yardımıyla da belirli bir büyütme oranı uygulanır. Görüntüye uygulanan büyütme oranı sırasıyla (objektif x oküler) tarafından sağlanan büyütme oranları verilerek gösterilir. İnvert mikroskoplarda genellikle4x10, 10×10 veya 20×10 büyütme değerlerinin kullanılması hücre kültürlerinin ve bu kültürlerde üreyen viruslar tarafından oluşturulan sitopatolojik değişikliklerin(CPE) gözlenebilmesi için yeterlidir. Bu mikroskoplar dışında, immunofloresan testi gibi floresan ışıldama esasıyla çalışan testlerin değerlendirilmesinde kullanılan floresan mikroskop bulunmaktadır. Ayrıca hücrelerin iç yapıları ve viruslar gibi çok küçük partikülleri görüntülemek amacıyla kullanılan elektron mikroskop da viroloji laboratuvarlarında kullanım alanı bulan donanımlardır.
Derin Dondurucular
Virusların kısa süreli muhafazası için -20 °C kapasiteli derin dondurucularyeterlidir. Hücre kültürleri ve virusların uzun süreli saklanabilmesi amacıyla-70 °C’ sıcaklığa kadar soğutma kapasitesine sahip olan derin dondurucularaihtiyaç vardır. Ayrıca -150 °C’ye kadar soğutmaya olanak tanıyan ultra derin dondurucular da mevcuttur (Resim 5.5). Çok uzun süreli muhafazaiçin ise sıvı azot (-196 °C) kullanılır.
Mikroskoplar Özet | Derin Dondurucular Özet
Mikroskoplar
Viroloji laboratuvarlarındaki temeluygulamalardan birisi olan hücre kültürlerinin incelenmesiinvert mikroskoplarda yapılır. invert ışık mikroskoplarındaışık kaynağı üstte, objektif alttadır. Bunun dışındahücrelerin içyapıları ve viruslar gibi çok küçük partiküllerigörüntülemek amacıyla kullanılan elektron mikroskop daviroloji laboratuvarlarında kullanım alanı bulandonanımlardır.
Derin Dondurucular
Virusların kısa süreli muhafazasıiçin -20 °C kapasiteli derin dondurucular yeterlidir. Hücrekültürleri ve virusların uzun süreli saklanabilmesiamacıyla -70 °C’ sıcaklığa kadar soğutma kapasitesinesahip olan derin donduruculara ihtiyaç vardır