Curiosity yüzey araştırma aracına Mars’ta nasıl dolaşacağını öğretmek… -Elizabeth Howell

Zooniverse’de bulunan Al4Mars isimli yeni bir online uygulama, herkese 2012’den beri Mars yüzeyinde dolaşan Curiosity yüzey araştırma aracının çevresindeki bölgeleri etiketleme imkanı veriyor. Bu uygulama, Curiosity’nin hareket etmesine yardımcı olan yüzey araştırma aracı rota planlayıcılarının aracın güvenli rota planlama yeteneğini artırma için kullandığı “makine öğrenme” formu.
Mars’ta ki keşif araçları için ilerleyecek uygun bir yol bulmak, çözülmesi gereken ciddi bir problem. Curiosity’nin tekerlekleri görevin ilk yıllarında Keskin kayaların üzerinde dolaşmaktan aşındı, diğer bir Mars keşif aracı olan Spirit ide 2010’da bir kum birikintisinin içine saplanıp hareketsiz kaldı.
Algoritmayı eğitmenin SPOC (Soil Property and Object Classification – Toprak özellikleri ve Nesne Sınıflandırma) adı verilen ilk aşaması, yüzey araştırma aracına farklı zemin türlerini ayırt etme imkanı verecek. SPOC halihazırda Mars keşif aracı sürücüleri tarafından kullanılıyor, ancak bunu kamuya açarak daha fazla eğitim bilgisini daha hızlı bir şekilde elde etmek mümkün.
Curiosity keşif aracının mücadelesi, şuanda kullanılan otonom araç algoritmalarından farklı, zira araç yollarla, yayalarla veya trafik işaretleriyle desteklenmiyor. Bu yüzden de algoritmanın eğitilmesi için daha hızlı bir şekil de daha fazla yardım gerekiyor. NASA’ nın Pasadena, California’da bulunan Jet İtki Laboratuvarı (JPL) merkezinden yapay zeka araştırmacısı Masahiro Ono, “gelecekte bu algoritmanın keşif aracının tekerleklerin farklı zeminlerde nasıl kayacağını tahmin etmek gibi diğer yararlı işlemleri yapacak kadar doğru çalışmasını umuyoruz” diyor. Curiosity’nin eğitiminden 2021’de Mars’a indirilmesi planlanan Perseverance keşif aracı da yararlanacak. Şu anda Al4Mars sitesinde 8.000’den fazla Curiosity görüntüsü bulunuyor. Bağlananlar görüntüleri etiketleyerek Curi’ye ve sonrasında Perseverance’a da yardımcı olacak.
Kaynak: All About Space, Sayfa 11