Bitcoin Alırken Bitkoyun Olmayın

Bitcoin Alırken Bitkoyun Olmayın

Kripto para alım satım yapmak istiyorsanız, bitcoin alacaksanız her zaman güvenilir borsaları tercih edin. Borsaların sahipleri kimdir diye araştırın, sahipleri güvenilir kişiler mi diye bakın. Borsanın tarihine, işlem hacmine bakın. Her gördüğünüz borsa atlamayın. Borsanın biri şu kadar bedava coin veriyormuş hemen şu borsaya üye olayım demeyin. Yoksa bitcoin alırken bitkoyun olursunuz ve tüm paranızı kaybedersiniz. Türkiye’de bir THODEX borsası patladı ve yüzbinlerce kişi mağdur oldu. Aklı olan biri böyle borsalara girmez. Mağdur olmak istemiyorsanız güvenilir borsalara yönelin ya da elinizdeki coinleri farklı borsalara dağıtın. Böylece borsanın biri patlasa bile diğer coinleriniz zarar görmez. En temizi ise coinlerinizi soğuk cüzdanlara çekmenizdir. Soğuk cüzdan nedir?

Kripto para cüzdanı, internet üzerinde bir dijital para olarak kabul edilen Bitcoin ile hayatımızda yerini almıştır. Kripto para cüzdanları, halka açık ve özel anahtarları depolayan, kripto para transferine izin veren fiziksel, yazılım veya donanım araçlardır. Halka açık anahtar, tıpkı bankalar aracılığı ile verilen IBAN benzeri, kullanıcıların ödeme kabul etmek için kullanabileceği rakam ve sayılardan oluşan bir adrestir. Halka açık ve özel anahtarlar, blokzincir üzerinde bir kullanıcı hesap kimliğidir. Bu kimlik sayesinde kişiler P2P (Peer to Peer) eşler arası iletişim sağlayarak birbirlerine dijital varlık (para) olarak bilinen Bitcoin vb. diğer kripto para transferlerini gerçekleştirebilir. Özel anahtar, yazılım cüzdanlar ve donanım cüzdanlar gibi farklı kripto para cüzdanı türlerinde depolanır. Bu cüzdanlar kullanıcının özel anahtarı ile blok zincir üzerinde transfer işlemlerini gerçekleştirmesini sağlar. Bitcoin ağında onaylanan transferleri geri çevirmek mümkün değildir. Ancak henüz madenciler tarafından onaylanmamış transferler daha yüksek transfer ücreti ile çifte harcama yapılarak geri çevrilebilir. Bitcoin, Ripple, Litecoin, Ethereum ve Bitcoin Cash gibi önde gelen kripto varlık cüzdan anahtarlarının internete bağlı olmayan donanımsal bir cihaz içerisinde saklanması yöntemi soğuk cüzdan olarak adlandırılır. Soğuk cüzdanlar internet erişimi olmaması nedeniyle sıcak cüzdana göre daha güvenlidir. Soğuk cüzdan oluşturmak için herhangi bir kripto para biriminin cüzdan adresini oluşturmak ve bilgileri internet ortamından arındırılmış bir cihaz içerisinde saklamak gerekir.

Kağıt cüzdan; online siteler aracılığıyla oluşturulan ve bilgisayara indirilerek kullanılan cüzdan.

Donanım cüzdan; cihaz alarak kullandığınız cüzdan.

En büyük artısı nedir? Soğuk cüzdanlarda internet bağlantısı bulunmadığından cüzdan siber saldırılara, yetkisiz erişime ve diğer güvenlik açıklarına karşı daha dayanıklıdır. Soğuk cüzdanlarda bulunan bakiyelere ancak özel anahtarı bilen kişiler erişebilir.

En büyük eksisi nedir? Soğuk cüzdandaki bakiyeye sadece özel anahtarı, şifreyi bilen kişi erişebildiğinden gizli anahtar kodunu başka bir kişi ile paylaşmaması veya paylaşılan kod ile özel anahtarın kaybedilmemesine dikkat edilmelidir.

Bir Cevap Yazın