Gözlük Hijyeni Nedir?

Hijyen ve Sanitasyon Ünite 8 | Gözlük Hijyeni

Günümüzde gözlükler, gözde miyop, hipermetrop, astigmatizm gibi kırma kusurlarında daha iyi görebilmek, güneş ışınlarından korunmak, çalışma yaşamında iş güvenliğinde ve günlük yaşamda yüzme, dalma gibi alanlarda gözlerin dış etkenlerden korunması amacıyla kullanımı giderek artmaktadır.

Gözlük hijyeni hangi amaçla kullanılırsa kullanılsın gözlüğün temizliğinin sağlanması ve göze, görmeye zarar vermeyecek hâle getirilmesidir. Gözlükler, ten teması ve çevresel faktörlerle etkilenimi sonucunda mikrobiyolojik ve kısmen de kimyasal maddelerle kirlenebilmektedir. Bu durumda hem göz, hem de ciltte enfeksiyon ve allerji gibi durumlarla karşılaşılabilmektedir.

Gözlükle ilgili yapılması gereken bazı sağlık ve hijyen önlemleri şunlardır:

• Gözlükler kontakt lenslerde de olduğu gibi göz hekimi muayenesi ve önerilerinden sonra kullanılmalıdır. Aynı şekilde özellikle kırma kusuru için kullanılacak gözlükler yetkilendirilmiş optisyenlik iş yerlerinden alınmalıdır.

• Günümüzde özellikle yaş ilerlemesine bağlı ortaya çıkan yakını görememe ve okuyamama yakınmaları nedeniyle kontrolsüz gözlük satış ve kullanımları söz konusudur. Bunlar göz sağlığı açısından uygun değildir ve geri dönüşümsüz sorunlara neden olabilir. Bu tür ürünlere güvenilmemeli ve kullanılmamalı.

• Gözlük camı ve gövdesinin üretildiği ham maddeler de önemlidir. Bu nedenle zararlı materyalden üretilmiş, boyaları zararlı olan gözlükler sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle gözlükler yetkili yerlerden alınmalıdır.

• Gözlüklerin cam, gövde ve sapları günlük olarak su ve sabun ile yıkanabilir. Gözlüklerin temizliği için geliştirilen temizlik solüsyonları da kullanılabilir. Gözlükler yıkandıktan sonra temiz ve gözlük camını çizmeyecek şekilde yumuşak bir bezle kurulanmalıdır. Kâğıt peçete, havlu ve mendiller gözlük camlarında çiziklere neden olabilir.

• Hangi amaçla kullanılırsa kullanılsın camı çizik gözlükler kullanılmamalı, camlar veya gözlük yenisi ile değiştirilmelidir.

• Gözlük kullanılmadığı durumlarda gözlük kabına konularak düşmeyecek bir yere konulmalıdır.

• Herkesin kendine ait gözlüğü olmalıdır. Güneş gözlüğü, koruyucu gözlük, yüzme gözlüğü gibi gözlükler kişiler arasında değiştirilerek kullanılmamalıdır.

Bir Cevap Yazın