Gonore / Bel Soğukluğu Hakkında | Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar 1: Gonore (Bel Soğukluğu)

Erkeklerde penis içindeki idrar yolunda, kadınlarda rahim girişinde akut, her iki cinste iç cinsel organlarda kronik iltihaplara sebep olan bir hastalıktır. Bu hastalığa sebep olan Neisseria Gonorrhoeae olarak adlandırılan bir mikroptur.

Belirti ve Bulgular

Gonore, bu hastalığa yakalanmış olan bir kişiyle korunmasız cinsel ilişkiye girilmesi sonucu bulaşmaktadır. Bu hastalığa yakalanmış olan erkeklerin bazılarında hastalık belirtisiz seyretmekle birlikte, genellikle bu hastalığa sebep olan mikropla karşılaştıktan 3-6 gün sonra idrar şikayetleri ortaya çıkar. Bunlar, idrar yaparken yanma, normalden daha sık idrara gitme ve penisten iltihaplı akıntı gelmesi şeklinde sıralanabilir. Bu hastalığa yakalanmış olan kadınların çoğunda hastalık tamamen belirtisizdir. Kadınlarda en önemli belirti, rahim ağzından gelen yeşilimsi sarı renkteki akıntıdır. Bu hastalığın en tehlikeli yönü, hastalığın rahme ve tüplere yayılmasıdır. Pelvik enfeksiyona neden olan bu durum, şiddetli ateş, karın ağrısı, kısırlık ve hatta ölüme sebebiyet verebilmektedir. Yeni doğan bebekler, bu hastalığa yakalanmış annenin doğum kanalından geçerlerken hastalığa yakalanabilirler ve bebeklerin gözlerinde hastalığa dair belirtiler gelişebilir. Bu durum eğer tedavi edilmezse, körlüğe sebep olabilir.

Tanı

Kesin tanı, hastalık bölgesinden alınan örnekten, mikrobun izole edilmesi ile olasıdır. Ayrıca akıntının mikroskopla incelemesinde, mikrobun görülmesi ile de tanı konulabilir.

Tedavi

Antibiyotik tedavisi gerekir. Yetersiz ve uygun olmayan tedavi, hastalığın kronikleşmesine yol açabileceğinden tedaviye gecikmeden başlanmalıdır. Tedavi doktor kontrolünde olmalıdır.

Önleme

Tedavi sırasında cinsel ilişkiden kaçınmak veya cinsel ilişkide kondom kullanmak bu hastalıktan korunmanın en emin yoludur.

Bir Cevap Yazın