B12 Eksikliğinde Ne Kullanılır?

B12 vitamini eksikliğinde karşılaşılan sorunlar

Eksikliği, kansızlığa neden olabilmektedir. Ayrıca iştahsızlık, ishal, hafif sarılık, saç sağlığının bozulması, cilt sorunları, ağzın sıcak veya soğuğa aşırı duyarlılığı, gerginlik, enerji azlığı, kabızlık, kaslarda hassasiyet ve zihinsel bozukluklar ortaya çıkabilir.

B12 vitamini eksikliği sık görülür. Kobalaminin yetersiz alımının yanında ince barsaklardan yeteri kadar emilememesi gibi nedenler de B12 vitamin eksikliğine neden olabilir. Ayrıca, yaş ilerledikçe B12 vitamin eksikliğinin görülme sıklığı artmaktadır. B12 vitamininin tedavisi eksikliğe, şiddete ve sebebe bağlı olarak değişkenlik arz edebilmektedir. Örnek verecek olursak vücutta çok hafif bir B12 vitamini eksikliği bulunuyorsa sadece beslenme programında değişiklikler uygulanacaktır ve hastaların B12 vitamini açısından zengin gıdalara yönelmesi sağlanacaktır. Ancak beslenmenin de ötesinde tedavi gerektiren durumlarda da ise ağız yoluyla B12 vitamini takviyesi alınması sağlanacaktır.

B12 Eksikliğinde Ne Kullanılır? B 12 Eksikliğine ne iyi gelir?

İşte B12 Eksikliğine iyi gele bazı gıdalar

1-) Günde 2-3 tane Hurma

Şeker, protein, lif ve yağın dışında 15 farklı mineral ve C, B1, B2, niasin ve A Vitaminleri içeriyor. Dişlerin çürümesini önleyen flor ve bağışıklı sistemini güçlendirerek kanser önleyici işlevi olan Selenyum gibi minerallerde hurmalarda bulunuyor.

2) Dut Yaprağı

Dutlar lezzetli ve besleyicidir, dünyanın her yerinden insanların yemeye bayıldığı meyvelerdendir. Dutların sağlık üzerinde sayılamayacak kadar çok yararları vardır. Yüksek oranda vitamin ve minerallere sahiptir.

Ateş düşürücü etkisi vardır

Dut yapraklarından hazırlanan çayın tüketilmesi ateş düşürücü etkisini görmenize yetecektir.

İdrar söktürücüdür

Dut yaprağı çayının idrar söktürücü etkisi vardır ve vücudunuzdaki ödemi atmanıza yardımcı olur.

Kan şekerini dengeler

Dut yapraklarından oluşan çayı içmek aynı zamanda kan şekerinizi dengelemeye yardımcı olmaktadır.

Kalp sağlığı açısından önemlidir

Dut yaprağının kalp rahatsızlıklarına da iyi geldiği bilinmektedir. Dut yaprağının faydalarından kalp için yararlanmak isteyenlerin, dut yapraklarını, alıç çiçekleri ile birlikte kaynatarak, elde edilen karışımın suyunu içmeleri gerekmektedir.

250 gram suya 7 gram dut yaprağı koyup kaynatın… Bu içildiğinde bağırsak kurtlarını döküyor.

3-) Lahana

B12-vitamini sadece hayvansal besinlerde bulunur ancak beyaz lahananın fermentasyonu sonucunda B12-vitamini bakımından zengin, ekşi tadı olan ferment-lahana oluşur. Bu özellikte neredeyse hiçbir bitkide yoktur. Lahanayı ince ince kesin ve bir kaşık kadar tuz ile suyu çıkana kadar ovun, kavanoza koyun ve üzerine bir ağırlık koyup üstünü bir bezle örtün. Karanlık bir yerde bir hafta veya on gün kadar bekletin olan. Turşuyu buzdolabında saklayın ve her gün bir tutam yeyin.

4-) Mantar

Özellikle hayvansal besinlerde yüksek bulunan B12 vitamini bitki olarak ise sadece mantarda fazla bulunur. Günlük bir tabak mantar ile bu eksiklik giderilebilir.

5-) Hayvansal Gıdalar

12 Vitamini açısından, karaciğer, böbrek, tavşan ve koyun eti, hindi eti, yağlı balıklar, süt, yumurta akı, peynir oldukça zengin besinlerdir.

Bir Cevap Yazın