Yarbay Yukichi Tsumura

I. Dünya Savaşı sırasında Ruslara esir düşen 1012 Türk askerini İstanbul’a getiren ve yolda geminin önü Yunanistan donanması tarafından kesilmesine rağmen esirleri vermeyen Japon Yarbay Yukichi Tsumura.

Japonya, 1918’in Nisan ayında Vladivostok’u işgal edince, osmanlı esirlerinin sorumluluğu da Ruslardan onlara geçti. Savaşın ardından Japonlar 1921’de Türk askerlerini İstanbul’a gönderme kararı aldı. Japon hükümeti bu görev için Heimei Mru gemisiyle Yarbay Yukichi Tsumura’yı görevlendirdi. O gemi Midilli Adası yakınlarında Yunan savaş gemisi tarafından durduruldu. Yunanlar, esirlerin kendilerine teslim edilmesini istedi ancak Tsumura, “Kimseyi teslim etmem” dedi. Ardından Milletler Cemiyeti yani Birleşmiş Milletler ve Türk Kızılayı’nın çalışmalarıyla 19 Haziran 1922’de adaya giden Ümit Vapuru, esir Türkleri alıp, 25 Haziran 1922’de İstanbul’a getirdi. Ama Yarbay Tsumura’nın cesareti hiçbir zaman unutulmadı… Cumhurbaşkanı Temmuz ayında Japonya’da yapmış olduğu bir ziyarette 1. Dünya Savaşı’ndan sonra yaşanan bu olayı Türk iş adamları ile yaptığı bir toplantıda dile getirdi. Ardından ise daha önceden Spor Caddesi olan caddenin Yarbay Yukichi Tsumura olarak değiştirilmesi ile ilgili bir teklif sunuldu. O önerge İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunuldu ve kabul edildi..

Dünya Savaşı’nda Ruslara esir düşen 1012 Türk askerini İstanbul’a getiren Japon gemisi Heimei Maru’nun komutanı olan Yarbay Yukichi Tsumura’nın ismi, İstanbul Beykoz’da bir caddeye verildi.

Bir Cevap Yazın