Aspir (Carthamus tinctorius), papatyagiller (Asteraceae) familyasından 50–100 cm boyunda, yaz sonuna doğru (Haziran sonuna doğru-Temmuz Başı) sarı, krem, beyaz, kırmızı veya turuncu çiçekler açan bir bitki türü. Ayrıca kır safranı, papağan yemi, boyacı aspiri, haspir gibi isimlerle de anılır. Anavatanı Arabistan Yarımadası olup, İran, Hindistan, Pakistan gibi ülkelere yayılmıştır. Türkiye’de Anadolu’da yabani olarak rastlanmakta ve ekimi de yapılmaktadır. Benzerliği sebebiyle ticarette safran bitkisiyle sık sık karıştırıldığından “yalancı safran” denilmektedir.

Aspir Yağı’nın Faydaları:
- 1- Adet Düzensizliğine Çözüm Üretir, Adet düzensizliği olan kadınların adetlerini düzenli görmesine yardımcı olur.
- 2- Kilo Vermeye Yardımcı Olur
- 3- Saç Dökülmesini Önler
- 4- Mutluluk Verir
- 5- Yağ yakmayı kolaylaştırır.
Aspir yağını saç bakımında daha etkili bir bakım yağına çevirmek için tokaferol yani saf formda bulunan E vitamini, B5 Vitamini ve yine oda sıcaklığında katı halde bulunan hindistan cevizi yağını kullanabilirsiniz. Bu karışımı hafif bir şekilde ısıtma işlemini gerçekleştirdikten sonra saç diplerinizden başlayarak saç uçlarınıza kadar hafifçe yediriniz ve kalın uçlu bir tarak ile saçlarınızı tarayarak iyice yedirdiğinizden emin olunuz. Yedirme işlemini tamamladıktan sonra yarım saat bekleme işlemi olacaktır. Sonrasında saçlarınızı yıkayabilirsiniz. Haftada sadece bir gün uygulamanız yeterli olacaktır.
Aspir, kuraklığa dayanıklı, yazlık karakterde ve ortalama 110-140 gün arasında yetişebilen tek yıllık bir uzun gün yağ bitkisidir. Aspir, genellikle 80–100 cm arasında boylanabilir, dikenli ve dikensiz formları vardır. Dikenli formları dikensizlere göre daha fazla yağ içerir. Aspirin 4 çeşidi bilinmektedir;Bunlardan Yenice (kırmızı) ve Dinçer (turuncu) dikensiz,Remzibey (sarı) ve Balcı (sarı) çeşitleri dikenlidir.Dikensizlerde yağ oranı % 25-28, Dikenlilerde ise %30-40 arasındadır. Yağ tipi Oleik ve linoleik tir.Sarı, beyaz, krem, kırmızı ve turuncu gibi değişik renklerde çiçeklere sahiptir. Yaklaşık 2.5–3.0 m derinlere gidebilen bir kazık kök sistemine sahiptir. Tohumları, beyaz, kahverengi ve üzerinde koyu çizgiler bulunan beyaz taneler şeklindedir. Dallanan ve her dalın ucunda içerisinde tohumları bulunan küçük tablalar oluşturur.

Aspir, Türkiye’de Eskişehir, Burdur, Isparta, Konya gibi belli yörelerde üretilmektedir. 2008 yılı yazından itibaren Trakya bölgesinde bölgenin yağ ihtiyacını karşılamakta ayçiçeğine olan bağımlılığı azaltmak için aspir ekimi özendirilmektedir ve ciddi yol katedilmiştir.