Çözümlerin Kilometre Taşı: Hatalar

Hiç hata yapmamış biri hiç yeni bir şey denememiştir. / Albert Einstein

Fikirler hata yapılmadan olgunlaşmaz. Bile bile hata yapmak istemezsiniz, fakat hata yapmayı göze almadan da atılımcı bir çözüm bulamazsınız. Hatalar çözümünü-_ zün sınırların} zorladığınızın kanıtıdır. Daha önce yaptığımız şeyleri mükemmel yaparız. Yeni bir şeyi denerken> hatalar yaparız. Einstein tarzı düşünme başarmak için deney yapmayı gerektirir, ve deneyler de, adı üzerinde, her zaman doğru sonuç vermez; hatalar olur. Eğer denediğiniz her şey başarılı oluyorsa, düşünme tarzınız aşırı, derecede tutucu demektir.

Amerika’nın bir sömürge olduğu çağda bu topraklarda yaşayan fakir bir Afro-Amerikalı olan Paul Caffe bir ticaret filosuna sahip olma gururuna erişene kadar bir­ çok hata yapmıştır. Caffe’nin ilk gemisini korsanlar ele geçirmiş, ikinciyi, yükü satamadığı için kaybetmiştir. Fakat Caffe her hatasından ders almıştır. Üçüncü gemisi sayısız başanlarının ilki olmuştur. Paul Caffe ancak birçok gemi kaybettikten ve birçok hata yaptıktan sonra kendi filosuna sahip olabilmiştir. Çözümünüzün başarılı olabilmesi için mümkün olduğu kadar fazla deney yapın. Önünde sonunda bu başansızlıklardan bi­ri, bir başarının yolunu açacaktır. Başarmak için yeterli hata yaptığınızdan emin olmak için, yaptığınız her deneyi ve çıkardığınız dersleri kaydedin.

Entelektüel açıdan baktığımızda, hata yapmanın kabul edilebilir bir şey olduğunu biliriz. Hatalardan kaçınmak gelişmelerden kaçınmaktır. Fakat hatalar acı verdiği ve pahalıya mal olduğu için genede yapmamaya çalışırız. Bebeklik çağını yaşayan fikrinizi güçlü bir çözüme dönüştürmek için, bir sürü hata yapmalısınız. Yanlışlardan tiksinmekten vazgeçin. Bir hata yaptığınız zaman çektiğiniz acıyı en alt düzeye indirmeyi veya üzüntüyü göz ardı etmeyi öğrenirseniz daha fazla hata yapmanız mümkün olur.

Deney herkesin hatalarına verdiği isimdir / Oscar Wilde

Einstein düşünce deneylerini severdi. Bir okul sıralarındayken yaptığı deneylerin mekanik sınırlannı zorlamaktan ciddi olarak rahatsız olurdu, bu nedenle sonraki deneyleri zihninin sunduğu güvenli bir ortamda yapmayı tercih ediyordu. Einstein fikirleri araştırmak için zihinsel problemler yaratmıştır. Bu deneyler çoğunlukla, bir ışık ışınına binmek veya iki atom altı parçacığı elle ayırmak gibi hayal ürünü şeylerdi. Bu iki işlem de olanakızdır, fakat Einstein bunlar üzerinde düşünerek çok şey öğrenmiştir. Düşünce deneyleri bir fikri para harcamadan ve utanç verici bir duruma düşmeden test etmenizi sağlar. Kafanızın içindedir. Zarar görmezsiniz, çocuklanın okul taksitlerini tehlikeye sokmazsınız, fakat bulmanız gereken çözüm hakkında çok şey öğrenirsiniz. Düşünce deneylerinde gözü pekçe davranabilirsiniz. Ne kadar uç noktalara giderseniz o kadar aydınlatıcı olurlar. İyi bir düşünce deneyiyle, bulduğunuz çözümü ister bütün dünyaya ister tek bir kişiye uygulayabilirsiniz. Sonsuz kaynak bulunduğunu veya hiç kaynak olmadığını varsayabilirsiniz. Eğer montaj giderlerini yüzde 10 azaltmanın bir yolunu arıyorsanız, düşünce deneyiniz masrafları yüzde 100 azaltmaya odaklanacaktır. Montaj giderlerini yüzde 100 nasıl kaldırabilirsiniz? Parçaları monte edilmiş olarak alabilirsiniz, birimin tamamını tek parça olarak dökebilirsiniz, veya o parçaya olan gereksinimi ortadan kaldırabilirsiniz. Çözümlerinizin tamamen gerçekçi olması gerekmez. Ama uç noktadaki problemle uğraştıkça, daha fazla şey öğrenirsiniz. Fikrinizi sınamak için bir düşünce deneyi yapın. Fikrinizi ifade etmek için kullandığınız kavramları kullana­rak uç bir durum hayal edin. Çözümünüzün başarılı olması için üzerinde durmanız gereken konuları belirleyin. Deneyinizi gerçekleştirirken olup bitenleri “gözlemleyin.” Ortaya çıkan problemleri herhangi bir şekilde çö­zün. Hatalarınızı bu acısız ortamda yapın ve uç durumlarda çalışarak kazandığınız özgüvene dayanarak fikri­nizi gerçek koşullarda sınayın.

Ego, Hatalar, ve Gelişme

Bilginin tek kaynağı deneyimdir / Albert Einstein

Tarihin en parlak beyinlerinden biri olan Dr. Albert Einstein’ı bilgiç bir çocuk olarak düşünmek zordur. Ama öyleydi. Dersi böler, hocalarıyla alay eder ve okul kurallarını çiğnerdi. Saygısızlıkları ve garip davranışları eğitim ve çalışma hayatını yıllarca aksatmıştı. Einstein’ın bu hataları yapmasının nedeni muhteşem bir beyne sahip olmasıydı. Herkesten daha akıllı olduğunu biliyordu. Kaybetmesi kesin olduğu halde, öğretmenlerinden tutun Nazilere kadar herkesi öfkeden çıldırtıyor, otorite ile iddialaşıyordu. Einstein bunun sıkıntısını çekti, ama haklı olduğunu biliyordu. İstediğiniz işe girmeniz için tavsiyesi kesinlikle gerekli olan bir profesöre hakaret etmenizin (evet, Einstein bunu yapmıştı) veya kendinizi ülkenizden kovdurmanın (Her doktor bunu da yapmıştı) iyi bir fikir olduğunu iddia etmiyorum. Ama bu zihnin gerçek çerçevesidir. Çözümünüzü geliştirmek ve doğal bir yan ürün olan hatalara dayanabilmek için, daha büyük bir egoya ihtiyacınız vardır. Hata yapmak çoğu zaman canınızı sıkabilir. Sizi incitebilir. Parasal bakımdan size pahalıya patlayabilir. Yol boyunca yapacağınız hataların sizi rahatsız etmemesi için, güçlü olmalı, akıllıca davranmalı ve önünde sonunda başaracağınızdan emin olmalısınız. Bu biraz pratik gerektirir. İşte sizi bu hayati hataları yapmaya hazırlayacak bir alıştırma.

Kaynak: Einstein Gibi Düşünmek Scott Thorpe

Bir Cevap Yazın