Elektrokimya: Humphry Davy

Elektrokimya: Humphry Davy

Humphry Davy (1778-1829) Bristol, İngiltere’de eğitimine devam ederken günümüzde pek çok öğrencinin yaptığını yaptı; nitroz oksit yani kahkaha gazı soluyarak bir deney yaptı. Gazlı deneyimleri üzerine yazdığı rapor ona Londra Kraliyet Enstitüsü’nde asistan okutmanlık pozisyonu kazandırdı ve rağbet gören çevrede popüler oldu. Elektrik bilimi gelişiminin ilk aşamalarındaydı ve Volta’ nın “voltaj pili” yeni icat edilmişti. 1807’de Davy ve Kraliyet Enstitüsü’nün diğer üyeleri o dönemde dünyadaki en güçlü hücreler olan gümüş çinko hücrelerinden kendi elektrik bataryalarını yaptılar. Davy elektriğin bileşikleri ayırabildiğini (elektrolit) biliyordu, dolayısıyla elektriği yakıcı potasyum ve sodyumun oksitlerine doğru yönlendirdi. Antoine Lavoisier bunları kendi element listesine dahil etmişti ; ancak Davy bileşen olduklarını ispatlayabildi, çünkü sırasıyla potasyum ve sodyum ayrılabiliyorlardı.

Davy deneylerin devam etti ve magnezyum, kalsiyum, bor ve baryumu keşfetti. Klor gazının element olduğunu ve bazı bilim insanlarının tahmin ettiği gibi daha fazla parçalanamayacağını da ispatladı.

Ancak halk için Davy madenci fenerinin mucidi olarak bilinir. Bu tehlikeli meslek, yanıcı gazların sıklıkla kazılmış yerlerden sızdığı madenlere kontrolsüz alevlerin taşınmasını içeriyordu. Davy’nin fenerinin, dışarıdaki gazları ateşleyebilecek olan alevin sızmasını engelleyen bir metal örgüsü bulunuyordu.

Kaynak : Bir Nefeste Büyük Bilim İnsanları, Sayfa 113

One comment

Bir Cevap Yazın