Manda Hakkında

Manda Afrika’daki öküzgillerin en irilerinden biridir. Erkeğinin ağırlığı 800 kg. gelebilir. Sürü halinde yaşar ve bu sürüdeki manda sayısı bazen fazla olur. Manda özellikle bataklık bölgeleri yeğler. Çamurun içinde yatmayı ve yuvarlanmayı sever. Manda, insanın karşılaşabileceği en tehlikeli hayvanlardan biridir. Ayça biçiminde olan ve uçları yukarı bakan boynuzlara sahiptir. Bazı büyük erkek mandaların boynuzlarının açılımı 1 metreye ulaşır… Bunları nasıl kullanacaklarını da çok iyi bilirler. Avcıları Afrika’nın bütün öteki yabanıl hayvanlarından çok mandaların öldürdüğü anlatılır. Zaten Afrika mandası birçok yol denenmesine karşılık bir türlü evcilleştirilememiştir. İnsan ve aslan dışında mandanın düşmanı yoktur denebilir. Yine de sırtlanların ve bataklıklarda yaşayan timsahların arada sırada genç bir mandayı avlamayı başardıkları görülür. Dişi manda bir defada tek yavru doğurur. Manda ortalama 25 yıl yaşar.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s