Tarihte Bugün: 24 Şubat

  • Steven Paul Jobs doğdu. 1976 yılında Steve Wozniak ile birlikte kişisel bilgisayar üretmek için Apple Inc.’i kuran Amerikalı bir mucit ve girişimciydi. Hayatı boyunca sadece bilgisayarlardaki, taşınabilir elektronik cihazlardaki ve kullanıcı ara yüzlerindeki uygulamaların değil, aynı zamanda bir dizi teknolojideki diğer uygulamaların mucidi veya ortak mucidi olarak 338 patent aldı veya başvurdu. Başından beri Apple şirketinin tüm yönleriyle aktifti, tasarım, geliştirme ve pazarlama yapıyordu. Apple II serisi kişisel bilgisayarların ilk başarısından sonra, Macintosh fare odaklı bir grafik ara yüzle yerini aldı. jobs, iPad tablet ve iPhone gibi yeni ürünlerle Apple’ı yenilikçi, işlevsel, kullanıcı dostu tasarımlarda ön planda tuttu. Jobs, Pixar olan şirketin satın alınmasıyla (1986) bilgisayar grafik filmleriyle de ilgilendi 24 Şubat 1955 yılı.
  • Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi’nin kurucularından Osman Hamdi Bey öldü. Ünlü resimlerinden ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ onun eseridir. 24 Şubat 1910 yılı.
  • Fizik alanında önemli çalışmalar yapan bilim adamımız Feza Gürsey, Oppenheimmer ödülünü aldı. 24 Şubat 1977 yılı.
  • Pierre(-Marie-Félix) Janet öldü.Fransız psikopatolog ve nörolog, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde akademik psikoloji ile akıl hastalıklarının klinik tedavisi arasında bir bağlantı kurmada etkilidir. Hipnozdaki psikolojik faktörleri vurguladı ve anksiyete, fobiler ve diğer anormal davranışları içeren modern zihinsel ve duygusal bozukluk kavramına katkıda bulundu. Janet, histeri ve hipnoz ayrışma teorisiyle hatırlanır. Léonie adlı hipnotik bir konunun ilk vaka çalışması 1886’da yayınlandı. Dissositasyon ve bilinçaltı kelimelerini psikolojik terminolojiye soktu ve histeri ve hipnotik duyarlılığı psişik enerji ve psişik gerilimdeki dengesizliklere yönelik kalıtsal eğilimlere bağladı. 24 Şubat 1947 yılı.
  • Edward Williams Morley öldü. Dünya’nın göreceli hareketini varsayımsal bir eterle ölçmek amacıyla fizikçi A.A. Michelson ile işbirliği yapmasıyla tanınan Amerikalı kimyager (1887). Ayrıca atmosferik oksijen içeriğinin varyasyonlarını inceledi. Cıvanın buhar gerilimi, gazların termal genişlemesi veya hidrojen ve oksijenin birleştirici ağırlıkları gibi doğru nicel ölçümlerde uzmanlaşmıştır. Morley, Michelson’a, her yerde bulunan bir eter aracılığıyla ışık hızındaki bir farkı tespit etmek için mümkün olan en yüksek doğruluktaki ölçümler konusunda yardımcı oldu. Yine de eter tespit edilemedi ve fizikçiler eterin var olmadığını ciddi bir şekilde düşünmek zorunda kaldılar, hatta çok ortodoks fiziksel teoriyi sorguladılar.24 Şub 1923 yılı. 85 yaşında öldü (d. 29 Oca 1838).

Bir Cevap Yazın