Anzaklar Türkiye’den Toprak Talep Ediyor!

Yeni Zelanda ve Avustralya Devleti Türkiye’den resmi olarak toprak talep ediyor! Anzaklar Türkleri Sever mi?

Yeni Zelanda ve Avustralya Devletleri, 1. Dünya Savaşında İngiliz İmparatorluğu emrinde Türkiye ile savaşa girdi. Dünyanın bir ucundan gelerek Türk askerine kurşun sıkan, Türkiye sınırlarına girip Çanakkale’de savaşan Yeni Zelanda ve Avusturalya Ordusu (ANZAKLAR) şimdi de Türkiye’den toprak istiyor. Toprak talebi istemelerinin nedeni ise, askerleri burada savaşıp kan döktüklerinden dolayı atalarını onurlandırmak istemeleriymiş. Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un “Kimi Hindu, kimi yamyam, kimi bilmem ne bela” diye tanımladığı Anzakların torunları, Türkiye’den toprak talep ediyorlar. İş ülkeler arası “nota vermeye” kadar vardı. Lozan Anlaşması imzalanırken en hararetli tartışmalara konu olan Gelibolu’daki 409 hektarlık Anzak Bölgesi’ne “özel statü” istiyor. Ülkeler arasında ‘nota vermeye’ kadar varan, üstelik Dışişleri, Çevre ve Orman, Kültür ve Turizm bakanlıklarının da dahil olduğu ilginç bir tartışma yaşanıyor perde gerisinde. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle rezillik görülmemiştir.

Yeni Zelanda ve Avusturyalılar Çanakkale bölgesinde kendi askerleri için tören düzenlerken Türkiye’ye ve Türk ordusuna meydan okudu. Haka dansı, Yeni Zelandalıların, savaştan önce düşmana korku salmanın, düşmanı psikolojik olarak çökertmenin ve onlara göz dağı vermenin dansına denir. Düşman korksun diye bu dans yapılır. Ayrıca “İntikam Dansı” olarak da anılmaktadır. Anlaşılan o ki, ANZAKLAR Türkler tarafından öldürülen atalarının intikamını istiyor. Türkiye’de bu dansın yapılması tüm siyasetçilerin utancıdır. Bir tane siyasetçi çıkıp bu nasıl bir rezilliktir demiyor. Ama doğru ya, Türkiye’de siyasetçiler her zaman oy getirecek işlerin peşinde koşar.

Türk topraklarında haka dansı yapan Yeni Zelanda ve Avusturyalı yetkililerin, Türk şehitlerinin karşısında vur patlasın çat oynasın diyerek dans etmesi! İşte Şehit olan Türk askerlerinin kemiklerini sızlacatacak görüntüler;

Gelibolu’daki toprak talepleri Lozan görüşmelerinin perde arkasına da yansımış. İngiliz heyeti başkanı Lord Curzon ile Türk heyeti başkanı İsmet İnönü arasında görüşmeler sürerken ilginç diyaloglar yaşanır. Askerî tarih kaynaklarına göre, Curzon, ittifak devletlerinin Anafartalar’da çıkartma yaptığı bugün Anzak Koyu olarak adlandırılan bölgedeki 436 hektar toprağı resmen ister. İsmet Paşa, Ankara ile temaslarından sonra Türkiye’nin dört bir yanında nümayiş (gösteriler) yapılır. İsmet Paşa konunun tekrar gündeme gelmesi üzerine barış görüşmelerinden çekileceği restini çeker. Anlaşmayı yarıda bırakma resti üzerine Lozan Antlaşması’nın en detaylı maddeleri arasında yer alan 124’ten 136. maddeye kadar olan mezarlık kısmı yazılır.

Çanakkale’de ölen ittifak devletleri askerlerinin kemiklerinin toplanacağı kemiklik ve mezar alanları tek tek belirlenir. Antlaşmada Türk toprağı olarak teyit edilen alanda İngiltere, Fransa, İtalya, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve Türkiye’nin mezarlıklarının tayin edilmesi talep edilir. Talep edilen şehitlik alanlarının tamamı Lozan şartları çerçevesinde ilgili ülkelere sağlanır. Bugün Avustralya, Yeni Zelanda ve İngiliz mezarlarının, Türk askerlerinin şehitliklerinden daha bakımlı ve düzenli olmasının ardında da bu taleplerin öncelikli olarak yerine getirilmiş olmasının payı var.

Anzaklar daha önce de şehit olan Türk askerinin başını keserek yıllarca sakladı!

Gelibolu Yarımadası’nda, Arıburnu muharebelerinden sonra bir Anzak askerince Avustralya’ya götürülen ve 2003’te Türkiye’ye getirilerek defnedilen Türk askerine ait kafatasının bulunduğu “Meçhul Asker Mezarı”, ziyaretçilere duygusal anlar yaşatıyor. “Şuheda toprakları”, Çanakkale Kara Savaşları’nın 104. yılı dolayısıyla 24 ve 25 Nisan’da gerçekleştirilecek törenler öncesi, yurdun dört bir yanından gelen binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Tarihin en kanlı muharebelerinden birinin yaşandığı Gelibolu Yarımadası’ndaki Şahindere Şehitliği, 57. Piyade Alayı Şehitliği, Conkbayırı, Şehitler Abidesi, Atatürk’ün savaş öncesi harekat planlarını yaptığı Bigalı köyündeki evi, Yahya Çavuş ve Seyit Onbaşı anıtları, adeta akına uğruyor. Şehitler Abidesi’nin olduğu bölgedeki sembolik şehitliğin başlangıç bölümünde yer alan “Meçhul Asker Mezarı”nı ziyaret edenler, kabirde Arıburnu muharebelerinden sonra 1915’te Anzak askeri tarafından Avustralya’ya götürülen ve 2003’te Türkiye’ye iade edilen bir Türk askerine ait kafatası bulunduğunu öğrenince duygulanıyor.

Bir Cevap Yazın