
Corona Virüsü ile ilgili son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Türkiye’deki ilk Corona Virüs vakasının tespit edilmesinin ardından Sağlık Bakanlığı Corona Virüs Bilim Kurulu ilk kez toplandı. Toplantıya Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da katıldı. Saat 13:30’da başlayan toplantı saat 17:00 sıralarında bitti, üç Bakan ortak basın toplantısı düzenledi. Sağlık Bakanı Koca, ”Salgının Avrupa’daki durumu bizi dün akşamki tabloyla karşı karşıya bırakmakla büyük ihtimalle yetinmeyecektir, risk ciddidir” dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy ise ”15 Nisan virüs açısından hassas bir tarih. Mümkünse yurt dışından Türkiye’ye turizm talebinin Nisan sonuna ertelenmesi mantıklı geliyor. Bakanlığımıza bağlı genel müdürlüklerin etkinlik ve organizasyonlarını nisan sonrasına ertelemek gündemde” ifadelerini kullandı.
Bilim Kurulu, dün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Türkiye’de ilk Corona Virüs vakasının tespit edildiğini açıklamasının ardından bugün ilk kez toplandı.
Toplantı, Sağlık Bakanlığı’nda saat 13.30’da başladı. Toplamda 26 kişiden oluşan Bilim Kurulu’nda bakanlık bürokratlarının yanı sıra çeşitli üniversitelerden akademisyenler de yer aldı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, heyetleriyle birlikte önce ayrı bir toplantı yaptı sonra da Bilim Kurulu toplantısına katıldı. Toplantıda Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Serkan Topaloğlu da yer aldı.
Kritik toplantının ardından üç bakan ortak basın toplantısı yaptı.

Corona Virüsünden Korunma Yolları Corona Virüsü Türkiye’de! Corona Virüsünden Korunma Yolları makalemizi okuyarak bu virüsten korunabilirsiniz. Corona yani COVID-19 virüsü hızla yayılmaktadır. Türkiye’nin komşularında da görülen bu virüs Türkiye’nin kendisinde ise yayılmamıştır. Virüsü kendinizden uzak tutmanız için yapmanız gerekenler.

Korona virüsü, 400-500 mikrohücre çapına sahip , boyutları büyük bir virüstür, herhangi bir maske bile virüsün girişini engeller, bu nedenle eczacıları 2 katlı 3 katlı maske istiyoruz diye zorlamaya gerek yoktur. Virüs havaya değil, yere yerleşir, bu nedenle hava yoluyla bulaşma ihtimali düşüktür Korona virüsü, metal bir yüzeye bulaştığında 12 saat yaşayacak, bu yüzden ellerinizi sabun ve su ile yıkamak bile yeterli olacaktır Kumaşlara bulaştığında Corona virüsü 9 saat kalır, bu yüzden kıyafetleri yıkamak veya iki saat güneşe maruz bırakmak onu öldürmek için yeterlidir. Virüs 10 dakika boyunca ellerde yaşar, bu nedenle cep boyutlarındaki alkol ve dezenfektanları cepte taşımak ve sık sık önlem amaçlı kullanmak faydalı olacaktır Virüs 26-27 ° C sıcaklığa maruz kaldığında öldüğü için , sıcak bölgelerde yaşayamamaktadır. Ayrıca sıcak su ve sıcak içecekler içmek ve güneşe maruz kalmak yeterince iyidir. Dondurmadan uzak durmak, soğuk yiyecekler ve içecekler tercih etmemek önemlidir.
Ilık su ve tuzla gargara yapmak virüsü bademciklerde iken öldürür ve akciğerlere geçmesini önler. Bu talimatlara uymak virüsü önlemek için önemlidir. Ayrıca aşağıda yazdığımız maddelleri de uygulayın.

1-) Her sabah 1-2 kaşık Dut pekmezi yutun
2-) Kişisel temizliğe önem verin. Elinizi yüzünüzü bol sabunla yıkayın. Özellikle yemekten önce ve sonra yıkamaya çok özen gösterin.
3-) Otobüslerde ağzınızdan değil burnunuzdan nefes alın. Otobüslerde her yere dokunmayın. Hatta elinize plastik doktor eldivenlerinden takın tek kullanımlık. Otobüsle işiniz bitince eldiveni atın. Aynı eldiveni tekrar tekrar kullanmayın.
4-) Acı biber, turşu tüketin.
5-) Havasız ortamlarda bulunmayın. Grip olmayın, soğukta durmayın, saçınız ıslakken sokağa çıkmayın.
6-) Bol bol portakal suyu için.
7-) 2-3 tane öğütülmüş karanfil tohumunu bir bardak sütün içine karıştırın ve için. Şifa deposudur.
8- ) Ellerinizle sürekli ağzınıza burnunuza dokunmayın. Her yere temas etmeyin.
9-) Et yemeklerini iyi pişirin.
10-) Sokağa çıkarken maske takın. Maske fiyatları arttığı için evde kendinizde yapabilirsiniz. Gaz maskesi tarzında bir maske yaparsanız işiniz daha garanti olur.
Covid-19 olarak adlandırılan hastalığa neden olan SARS-CoV-2 olarak bilinen virüs, tüm çabalara rağmen dünyaya yayılmaya devam ediyor. 10 yaş altında şu ana kadar bir can kaybı bildirilmezken, 60 yaş ve üzerindeki insanlar risk grubunda yer alıyor. Virüsün ülkemizde görülmesi ile birlikte vatandaşlar, korona virüsünden korunma yolları ve hastalığın nasıl bulaştığına ilişkin bilgileri araştırmaya başladılar. En çok sorulan soru ise “Corona virüsüne karşı maske korur mu?” sorusu yer alıyor. Yeni koronavirüs tedavisi henüz bulunmadı. Bu virüse karşı bir aşı da bulunmuyor. Ancak, uzmanlar ve Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan, yeni tip korona virüsüne karşı şansınızı artıracak önlemler yer alıyor. İşte akıllarda olan, koronavirüsten nasıl korunulur, nasıl bulaşır ve maske korur mu sorularının yanıtı…
KORONAVİRÜSTEN KORUNMA YOLLARI
Coronavirüs konusunda çözüm bulacak olan bizler değiliz. Bakan Koca’nın da sürekli altını çizdiği gibi, salgın küresel, mücadelemiz ulusal. Koronavirüs salgınına karşı kendinizi güçlendirmek için yapabileceğiniz birçok şey var. Her şeyden önce, el yıkama, sosyal uzaklaşma ve kalabalık ortamdan kaçınma da dahil olmak üzere bize önerilen halk sağlığı önlemleri, kendinizi bu virüse maruz kalmaktan korumanın en iyi yoludur. Yani önleme en iyi ilaçtır. Bununla birlikte, bu uygulamalara bağlı kalmasına rağmen enfekte olunabilir.
Enfekte olmanız durumunda Covid-19’u yenme şansınızı artırmak için başka ne yapabilirsiniz? En önemli adım: Hastalanmadan önce sağlığınızı en üst düzeye çıkarmanız gerekir. Çin, İtalya, İran, Güney Kore ve ABD’de ortaya çıkan vakalar üzerinde yapılan çalışmalar, en fazla risk altında olanların 60 yaşın üzerinde olduğunu ve / veya diyabet, obezite, kalp hastalığı, akciğer hastalığı veya genelleştirilmiş dekompresyon gibi önceden var olan sağlık sorunlarına sahip olduğunu göstermiştir.
ŞEKER VE TANSİYON HASTALARI İÇİN: ARTIK DAHA FAZLA ÖZEN GÖSTERİN
Bunun gibi tıbbi sorunlarınız varsa, proaktif olmayı seçebilir ve Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü bugünden itibaren daha fazla özen göstererek bunları ele almaya başlayabilirsiniz. Örneğin, 60 yaşın üzerindeki bir tanıdığınız veya bu yaşlara yakın bir akrabanız belirli kronik hastalık ilaçlarını kullanması gerektiği halde kullanmıyor mu? Bugünden itibaren kullanmaya başlamasını önerin. Ara sıra, eğer varsa, kan şekerinizi kontrol edin ve parmak çubukları ya da insülin iğnenizi aksatıyorsanız, doktorunuzun size tavsiye ettiği üzere bu ilaçları kullanın. Astım veya akciğer hastalığınız varsa, reçeteli ilaçlarınızı sürekli olarak kullanmaya başlayın. Ve daha güçlü bir bağışıklık sistemi için, sigarayı derhal bırakın. Bolca egzersiz yapın.
YÜZ MASKESİ KORONA VİRÜSÜNDEN KORUR MU?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), sağlıklı insanların yüz maskesi takmasını önermiyor. Ancak yurt dışından geldiyseniz, Sağlık Bakanlığımız tarafından ilan edilen 14 Gün Kuralı kapsamında başkası ile temas kuracaksanız ya da sağlık kontrolü için bir sağlık kuruluşuna gidecekseniz, hasta olun ya da olmayın, mutlaka maske takın. Bu söylediğimiz, yurt dışından gelen vatandaşlar için geçerlidir.
Yüz maskesi, başkalarını enfekte olma riskinden korumak için, yeni koronavirüse sahip ve semptomlar gösteren kişiler tarafından kullanılmalıdır.
Genel olarak, yüz maskelerinin kullanımı, sağlık çalışanları, yurt dışından yeni gelişmiş vatandaşlar, bu vatandaşlar ile aynı evde kalanlar için çok önemlidir.
CORONA VİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?
• Yüksek Ateş
• Öksürük
• Solunum sıkıntısı
• Şiddetli vakalarda zatürre , ağır solunum yetmezliği , böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilir.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
• Özel bir tedavi yöntemi yoktur.
• Çoğu zaman belirtiler kendiliğinden kaybolur.
• Semptomlar görüldüğü zaman en kısa sürede sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.
• Virüs enfeksiyonlarında kullanılan destek tedavileri uygulanır.
KORONAVİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILIR?
- Ellerin sıklıkla su ve sabun kullanılarak yıkanması veya alkol bazlı el antiseptikleri ile temizlenmesi, hapşırırken ve öksürürken temiz ve tek kullanımlık mendil kullanılması veya mendilin bulunmadığı durumlarda dirsek içiyle ağız ve burunun kapatılması, öksüren veya hapşıran kişilerle araya en az 1 metre mesafe koyulması; gerek kendimizi gerekse etrafımızdaki kişileri muhtemel enfeksiyonlardan korumak için alabileceğimiz basit önlemlerdir.
- Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için doğal C Vitamini alımı, doğru beslenme, bol su tüketimi ve düzenli uyku bu süreçte önem arz etmektedir.
- Özellikle yurtdışına yapılacak seyahat programlarının tekrar gözden geçirilmesi ve zorunlu bir durum olmadığı sürece ertelenmesi tavsiye edilmektedir. Seyahatin zaruri olması durumunda, ilgili ülkeye seyahat uyarısı veya yasağı olup olmadığı kontrol edilmesi, seyahat süresince bireysel hijyen kurallarına dikkat edilmesi, mümkün olduğu sürece kalabalık ortamlarda bulunulmaması ve bulunulması gerekli ise maske kullanılması, seyahat esnasında ve sonrasında herhangi bir enfeksiyon belirtisi olması durumunda da en yakın sağlık kuruluşuna acilen başvurulması gerekmektedir.
SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA:
Konuşmamın başlangıcında söyleyeceklerim siz basın mensuplarına yönelik olacaktır. Bu sürecin önemli bir adımıdır. Bildiğiniz gibi ilk kez bir basın toplantısını gece saatlerinde yaptık. Fakat küresel bir nitelik kazanan Corona Virüs olayında 90 – 91 günlük süreç boyunca sergilediğimiz şeffaflığın bize yüklediği bir ödevdi.
Devlet yönetimimiz bilgiyi kamuoyuna vermekte tereddüt etmemiştir. Hayatın maddi tarafları anında ikinci plana konmuştur. Süreç içinde sizlerle bu şekilde başka buluşmalarımız olması kuvvetle muhtemeldir. Bundan sonra her buluşma, bilgi paylaşımı dün gece ve öncesindeki süreçten farklı olmayacaktır. Yeni Corona Virüs ve diğer virüslere karşı antibiyotikler etkili değildir. Tahminlerin, yorumların, kendince çıkarımların bilgiyle karıştırıldığı bir ortamdayız. Kabul edersiniz ki sizlere büyük sorumluluklar düşüyor. Bizim doğru bilgiyi verme sorumluluğumuz gibi sizin de doğru bilgiye yaygınlık kazandırma sorumluluğunuz olduğuna inanıyorum. Yanlış maksatlı enformasyon bu tip salgınlarda en aktif bulaşıcı unsurlardır.
Tekrarladığım bir söz var. Sorun küresel, mücadelemiz ulusal. Bu ulusal mücadelenin güçlü bir aktörünün medya olacağına inandığımı söylemek istiyorum.
Bugün de Bilim Kurulu toplantımızı yaptık. Bu toplantımızın ve aldığımız kararların sürecin yönetimine katkısı iyi bilinmektedir. Biz sorunu siyasal bir içerikle ele almadık. Bilimsel bir yöntemle ilerledik. Bilimsel veriler doğrultusunda karar verdik. Etik olarak tek kriterimiz insan sağlığı oldu. Ülkemizde pozitif vaka çıkmasından sonra bu tutum daha üst düzeye çıkacaktır. Avrupa ile ilgili kaygılarımız doğrulandı. Tanı ve izolasyon sürecini zaman kaybetmeden yaptık. Risk ciddidir, bugünkü toplantımızın iki ana gündeminden biri bu oldu. Ne dünya, ne Avrupa’nın geri kalanıyla gelişmeleri tümden kesmek imkan dahilinde değil. İlişkilerin en bariz olduğu konular ise bellidir. Biri turizm, diğeri ticarettir. Turizm ve ticaretten sorumlu saygıdeğer bakanlarımız bugünkü toplantımızda bizlerle birliktelerdi.
Ticaret Bakanlığımız özellikle bu süreçte maske ve tulum gibi ekipmanların giderek fiyatlarının yükselişi ve bu süreçte Sağlık Bakanlığı’na, Ticaret Bakanlığı’nın bir ön iznine tabii olması kararı alınmıştı. Sayın Bakanım birazdan bu konuyu detaylı anlatmış olacak. Özellikle vatandaşımızın ihtiyacının son derece önemli olduğunu ve üreticilerimizin piyasada vatandaşımızın kolay alabilir olduğu doygunluğa ulaşmadan ihracat izninin verilmeyeceğini hatırlatmak istiyoruz.
Bunun dışında fuar, toplantı ve organizasyonlarla ilgili bir takım yaklaşımlar oldu. Sayın Bakanım detaylı bilgi vermiş olur.
Turizm Bakanlığımız da kültür ve sanat organizasyonlarının bundan sonraki durumlarıyla ilgili yaklaşımı oldu. Sezon açılışı yapılmamış otellerle ilgili yaklaşım sergilendi.
BiR VEYA BİR KAÇ VAKA SALGIN DEĞİLDİR
Altını çizmek istediğim birkaç konu var. Dün bir pozitif vakayla karşılaştık. Bir veya birkaç vaka salgın değildir. bu durum sadece virüsün ülkemiz sınırlarına girdiği anlamına gelir. Şimdi yapmamız gereken hayatımızı yeni bir düzene sokmaktır. Bu küresel soruna karşı ulusal bir mücadele vereceğiz. Risk somut, tedbirlerse basittir. Corona Virüs tedbirlerimizden daha güçlü değildir.
KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI MEHMET NURİ ERSOY:
15 Nisan turizm açısından hassas bir tarih. Mümkünse turizm talebinin nisan sonuna ertelenmesi daha mantıklı geliyor. Geçen seneye kıyaslandığında, daha az turistin gelmesini sağlamak çok daha sağlıklı bir çözüm olacağına karar verdik. Dün sektör temsilcileriyle bir toplantı yaptım. Maliye ve Hazine Bakanımızla da bir toplantı yaptım. Bir hafta içinde sektörel desteklerle ilgili açıklama yapacağız. Kültürel etkinlikler ve organizasyonlarla ilgili, bakanlığımıza bağlı organizasyonları nisan sonuna ertelemek… Yarın netleştireceğiz.
SORULAR
BAKAN KOCA: Kolonyayı 60 derecenin üzerinde olmak kaydıyla Bilim Kurulumuz da tavsiye ediyor.
Dün ifade ettim. İli, bölgeyi, detaylı bilgiler aktarabilirdim. Ama biz şu dönemde vatandaşımıza en doğru bilgiyi vermekle sorumluyuz. Ancak kişisel bu anlamdaki mahremiyete de önem vermemiz gerektiğini düşünüyoruz. Şunu sadece vatandaşımız bilsin. Gereken tüm hassasiyet gösteriliyor. Aile ve temaslı grup dahil olmak üzere. Alınması gereken tedbirlerin alındığına emin olalım. Ben bu kadar söylemek istiyorum.
TURİZM BAKANI ERSOY: Açılmamış otellerin, sezon başını nisan sonu olması gerektiğini söyledik. Önemli olan Mart – Nisan’da sayı yakalamak değil. Virüs riskinin azalmasından sonra rakamlar çok önemli. Özellikle zincir oteller, bir tanesini iki tanesini açacak. Biz aslında nisan sonuna ertelemiş olacağız.
KORONA VİRÜSLÜ HASTA NE ANLATTI?
SAĞLIK BAKANI KOCA: Dediğim detaya girdiniz. Burada 26 kişilik bilim kurulu var. bir hastaya nasıl yaklaşılması gerektiğini iyi bildiğimizi düşünüyorum. Hassasiyetle yaklaşıldığını, detay bilgilerin de kişisel mahremiyet noktasında verilmemesi gerektiğini söylüyorum. Bütün sorularınız daha çok kişiye odaklı. Ben diyorum ki yurt dışı temaslı, genel durumu iyi. Temaslı kişilerle durumunun tespiti dahil olmak üzere alınması gereken neyse bu tedbirler alınıyor. Daha öte bilginin de doğru olmadığı kanaatindeyim.