Dünya’nın Başlangıcı

Dünya’nın Başlangıcı

Bilim Adamları Dünya, nın 4.6 milyar yıl önce oluştuğuna inanıyorlar. O zamandan bu yana, gezegenimizin dış yüzeyi değişik süreçlerin etkisiyle biçimlenmiştir.

Dünya, büyük olasılıkla, uzayda meydana gelen dev bir patlamadan birkaç milyon yıl sonra oluştu. Bu patlama, çok büyük boyutta bir gaz ve toz bulutunun oluşmasına yol açtı. Bilim adamlarına göre, birbirleriyle çarpışan gaz ve toz taneciklerinin birleşmesi sonucunda ergimiş maddelerden çok büyük kütleler meydana gelmiş, bunlar da zaman içinde bugünkü gezegenlere dönüşmüştür.Bilim adamları, Dünya’nın uzayda meydana gelen çok büyük bir patlamadan sonra oluştuğunu düşünüyorlar.

Başlangıçta çok sıcak olan Dünya’nın yüzeyinin, ergimiş kayaların oluşturduğu bir denizle kaplı olduğu düşünülüyor. Dünya, yaklaşık 4 milyar yıl önce soğumaya ve farklı katmanlara ayrılmaya başladı. En ağır maddeler içe doğru çökerek çekirdeği, yani Dünya’nın hala çok sıcak olan merkezini ; daha düşük yoğunluktaki maddeler ise çekirdeğin çevresindeki katmanları oluşturdu. Yüzeydeki ergimiş maddelerin yeterince soğuması sonucunda bilim adamlarının, çok sayıda yanardağla kaplı olduğunu düşündükleri katı kabuk meydana geldi. Dünya’nın yüzeyine çıkan ergimiş kayaların soğuyup katılaşması ile yerkabuğu oluştu. Yerkabuğunun alçak düzeyli  bölgeleri suyla doldu.

İlk kıtalar, büyük olasılıkla, yanardağlardan püskürerek yüzeyi kaplamış, soğumuş ve Yerkabuğunun kalınlaştırmış olan ergimiş kayalardan oluşuyordu. Okyanuslar ise, yanardağlardan püskğren gazların soğumakta olan yüzeyle temas ederek yoğunlaşması sonucunda oluşan küçük su damlacıklarının alçak düzeyli yerlerde birikmesiyle ortaya çıkmış olabilir. Dünya’nın ilk atmosferi de büyük olasılıkla bu volkanik gazlardan oluşuyordu.

Bir Cevap Yazın