Tedarik Zinciri Ünite 3 Soru Cevap

Tedarik Zinciri Soru Cevap Ünite 3 Cevaplar Kalın Punto İle belirtilmiştir

1-) Yaşamlarını ve çalışanlarının yararlarını sürdürecek şekilde kullanımı amaçlayan mal/ hizmet satın alma aşağıdaki hangi organizasyon türü için uygundur?

a. Aracılar
b. Kurumlar
c. Endüstri
d. Üreticiler
e. Devlet

2-) Tedarikçinin alıcı gereksinimlerini karşılamada göstereceği esneklik derecesi satın alma değişkenlerinden hangisini ifade etmektedir?

a. Fiyat
b. Kalite
c. Miktar
d. Duyarlık
e. İtibar

3-) Aşağıdakilerden hangisi satın almada enformasyonu gerektiren unsurlardan biri olarak kabul edilemez?

a. Fiyat
b. Nitelik
c. Nicelik
d. Teknik özellikler
e. İşe ilişkin koşullar

4-) Aşağıdakilerden hangisi, alıcı-tedarikçi arasındaki ilişkileri gösteren bireysel faktörlerden biridir?

a. Deneyimler
b. Teknoloji
c. Strateji
d. Yapı
e. Çalışanlar

5-) İlişkilerin sürekliliği bakımından tedarik zincirinde daha çok kazan-kaybet düşüncesini içeren tür aşağıdakilerden hangisidir?

a. Dikey bütünleşme
b. Ortak girişimler
c. Stratejik işbirlikleri
d. Tarafların bağımsız ve eşit koşullardaki ilişkileri
e. Birinin diğeri üzerinde hakimiyeti olmayan ilişkiler

6-) Aşağıdakilerden hangisi, bireysel şebekeler kapsamındadır?

a. Ortak amaçlara dayalı şebekeler
b. Ortak değerlere uyuma dayalı şebekeler
c. Toplumsal bağlılığa dayalı şebekeler
d. Sosyal ağlara dayalı şebekeler
e. Dostluk ve güvene dayalı şebekeler

7-) Tarafların anahtar rol oynayacak uzun dönemli amaçlarının bulunması ve ilişkilerin her iki tarafın stratejik amaçları ile uyumlu olması başarılı bir işbirliği yaratmada hangi faktörün kapsamına girmektedir?

a. Güvenilirlik
b. Önem
c. Yatırım
d. Bilgi
e. Bütünleşme

8- ) Aşağıdakilerden hangisi, tedarik zincirinde bütünleşmeyi arttıran faktörlerden biri değildir?

a. Artan maliyet rekabeti
b. Daha yüksek kalite
c. Daha hızlı ürün geliştirme süreci
d. Daha uzun ürün yaşam seyri
e. Ürün sunumlarının küreselleşmesi

9-) Aşağıdakilerden hangisi tedarik zincirindeki ilişki türlerinden bütünleşme kapsamında yer alır?

a. Bağımsız ilişkiler
b. Ortak operasyon
c. Ortak girişim
d. İşbirliği
e. Ortak düzenleme

10-) Aşağıdaki ifadelerden hangisi operasyonel ortaklıklar kapsamına girer?

a. Faaliyetlerin yerine getirilmesi ortaklardan birine dayalıdır.
b. Riskler her zaman taraflardan biri için daha büyüktür.
c. Bilgi analizleri ortaklaşa yapılır ve taraflarca paylaşılır.
d. Bilgi seçici temele dayalı olarak paylaşılır.
e. Bilgi nadiren paylaşılır.

Satın alma ve tedarik sözcükleri, genel olarak aynı anlamda kullanılmaktadır. Ancak tedarik kavramının satın alma kavramına göre daha geniş bir anlamı olduğunu altını çizerek söyleyebiliriz ve her durumda bu kavramın malların, üretim ya da satış için gerekli girdilerin ve hizmetlerin edinimini(kazanımı-elde edilmesi) kapsadığını söyleyebiliriz. Başka bir deyişle bu kavram, malların, girdilerin ve hizmetlerin para karşılığı değişiminden farklı bir amaçla elde edilmesini ifade etmektedir. Satın alma kavramı “üretimde kullanılmak ya da yeniden satmak üzere bir işletme tarafından satın alınan, kiralanan ya da bir diğer yasal yollarla gereksinim duyulan donanım, malzeme, parça tedariki ile hizmet elde etme sorumluluğunu kapsayan bir işlev” şeklinde tanımlanmaktadır.

Satın alma sürecinin müzakere aşamasına ilişkin beceri satın alma sorumluları için bir ön koşuldur. Satın alma sürecindeki müzakereler, teslim günü, imalat zamanı, kalite, miktar ve indirimler gibi çok sayıdaki önemli alım değişkeninden oluşmaktadır. Ancak, fiyat her zaman diğer değişkenlere göre önemli bir faktördür ve satın alma görevlileri fiyat ve diğer faktörler arasındaki kıyaslamalarda değişimi gerçekleştirirken çok dikkatli olmak zorundadırlar.

Enformasyona ilişkin gereksinim duyulan unsurlar aşağıda belirtilen konular; fiyat, nitelik, teknik özellikler ve işe ilişkin koşullar (tedarikçinin koşulları, ödeme şartları, teslim, satış sonrası destek, mülkiyet devri, sigorta vb.) olarak sıralanabilir

Tedarik zincirinde ilişkilerin süreklilik açısından birbirinden farklı altı türü bulunmaktadır.

• Tarafların bağımsız ve eşit koşullardaki ilişkileri
• Birinin diğeri üzerinde hâkimiyeti olmayan ilişkiler
• Ulusal müşterilerle ilişkiler
• Stratejik işbirlikleri
• Ortak girişimler
• Dikey bütünleşme

Tedarik zincirindeki müşteriler ve tedarikçiler arasındaki güven derecesi, tedarik zinciri içerisinde yer alan organizasyonlar arasında bilgi ve malzeme akışını daha kolay ve etkin bir hale getirir. Gelişmiş bir müşteri- tedarikçi ilişkisinin kilit unsuru, herkesin beklentilere göre hareket ettiğini ve belirtilen amaçları karşıladığının garanti edilmesine yardımcı olan bir amaç performans ölçüm sisteminin oluşturulmasıdır.

Ortak girişimde her iki taraf yatırımını finansal olarak ortaya koyar ve anlaşma koşullarına göre bu girişimden elde edilen kazancı paylaşır. Çoğunlukla ortak girişim ana işlerden ayrı ve bağımsızdır. İşletme ortak girişim konusunu kapsayan belirlenmiş amaca dayalı olarak kurulur. Buna karşın, stratejik işbirlikleri ise, her zaman karşılıklı yatırımları içermeyebilir. Bu tür işbirliklerinde daha sık olarak, pazarları veya bazı tesisleri paylaşmak yerine taraflar bağımsız örgütler olarak rollerini oynarlar.

İşletme dışı iş ortaklarının sunabilecekleri üç olası avantaj söz konusudur: Ölçek—İşletme dışı iş ortakları daha fazla kullanım oranına sahip geniş müşteri kitlesi ve düşük birim maliyet avantajına sahip olmaları nedeniyle hizmetleri daha ucuza sağlarlar. Ayrıca bu tarz işletmeler üretim miktarının herhangi bir imalat kapasitesi yatırımı yapılmadan hızlı bir biçimde arttırılmasında fayda sağlarlar. Kapsam—Yeni pazar ve yeni coğrafyalara açılma isteğinde olan işletme için dış kaynaklardan yararlanma yeni bölgelere erişim olanağı sağlarlar Teknolojik uzmanlık—Dış kaynaklardan yararlanma ile işletmenin içsel olarak geliştirmesi gereken ve önemli yatırım harcamaları gerektiren üretim ya da süreç teknolojilerinde uzmanlaşma elde eder.

Bir Cevap Yazın