Tarihte Bugün: 13 Mart

  • Joseph Priestley doğdu. Oksijen elementini keşfeden İngiliz kimyager, din adamı ve politik teorisyen. İlk bilimsel ilgisi elektrikti, ancak daha sonra kimya- özellikle gazlar – çalışmaları ile hatırlanıyor. Bira fabrikası fermantasyon teknelerindeki sıvının üzerindeki bir tabakada bulunan “sabit havayı” (karbondioksit) araştırdı. O zamanlar farklı isimlerle bilinmesine rağmen, kükürt dioksit, amonyak, azot oksitler, karbon monoksit ve silikon florür keşfetti. Priestley, pnömatik oluk olan soda-su yapmanın (1772) bir yolunu icat ettiği ve ışıktaki yeşil bitkilerin oksijen saldığını tanımasıyla hatırlanır. Siyasi görüşleri ve Fransız Devrimi’ni desteklemesi popüler değildi. Evi ve laboratuvarı ateşe verildikten sonra (1791), 4 Haz 1794’teNew York’a vararak Amerika’ya yelken açtı. 13 Mart 1733 yılı.
  • Daha çok topoloji dalında araştırmalar yapan Rus matematikçi Anatoli Timofeyevich doğdu. 13 Mart 1945 yılı.
  • Astronom Herschel tarafından Uranüs keşfedildi. 13 Mart 1781 yılı.
  • Hans Joachim Pabst von Ohain öldü. İlk operasyonel jet motorını tasarlayan Alman havacılık mühendisi. Ohain, 22 yaşındayken, jet itici gücü teorisini (1933) tasarladı, çünkü daha hızlı uçmak için uçaklar daha düşük hava direnci için daha yüksek uçabiliyordu, ancak orada pervaneler ve pistonlu motorlar kötü çalıştı. Turbojetleri bir çözüm olarak gördü ve frank Whittle’dan dört yıl sonra, 1935’te gaz türbinli jet motoruyla ilgili ilk patentini aldı. Eylül 1937’de Ohain, 250 km’lik bir itme gücü üreten hidrojen yakıtlı bir tezgah modeline sahipti. İlk deneysel jet uçağı He178’i, 27Ağustos 1939’da Rostock, Almanya yakınlarında yaklaşık 350 mil hızla tarihi ilk uçuşunda güçlendiren HeS3b turbojet motorunu tasarladı. Whittle’ın ilk jeti daha sonra, 1941’de uçtu. Dünya Savaşı sırasında gaz türbini motoru üzerinde devam eden çalışmaları, santrifüj akış konseptinin terk edilmesine ve eksenel akış kompresörü tipi motorun benimsenmesine neden oldu. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Ohain, ABD hava kuvvetlerinde (1947-79) çalıştı. 1945’te ABD’ye göç etti ve motor geliştirme merkezinde ABD Hava Kuvvetleri’nde mühendis oldu. 1956’da Von Ohain, ünlü Hava Kuvvetleri Havacılık Araştırma Laboratuvarı Direktörü oldu. 13 Mart 1998 yılı.
  • Bruno Bettelheim öldü. Avusturyalı-Amerikalı psikolog, duygusal olarak rahatsız çocukların tedavisinde ve eğitilmesinde yaptığı çalışmalarla tanınıyor. Bettelheim, otistik çocukların yaşamlarının yanı sıra mit ve masalın popüler Freudyen yorumları üzerine etkili klinik çalışmaların saygın bir yazarıydı; Ve Chicago’daki Ortojenik Psikanaliz Okulu’nun kurucusu. İntihar ettikten sonra, 86 yaşındayken, hayırsever bir bilge olarak ününün, onları sadistça dövdüğünü iddia eden eski hastalar tarafından lekelenmesiyle bir skandal yaşandı. 13 Mart 1990 yılı.

Bir Cevap Yazın