Tarihte Bugün: 4 Nisan

  • Benjamin Peirce doğdu. Uranüs ve Neptün gezegenlerinin genel pertürbasyonlarını hesaplayan Amerikalı astronom, matematikçi ve eğitimci. Yaklaşık 40 yıl boyunca Harvard’ın Perkins Astronomi ve Matematik Profesörü oldu ve Matematiğin Amerikan kurumlarında araştırma konusu olarak tanıtılmasından büyük ölçüde sorumluydu. Özellikle analitik mekaniğe ve doğrusal ilişkilendirilebilir cebira yaptığı katkılarla bilinir, ancak astronomideki ilk çalışmaları ve Neptün’ün keşfinde rol oynamasıyla da hatırlanır. Oğlu Charles Sanders Peirce onu matematikçi ve mantıkçı olarak takip etti. 4 Nisan 1809 yılı.
  • Linus Yale doğdu. Amerikalı mucit ve adıyla bilinen silindir veya pin-tumbler kilidi de dahil olmak üzere kilit üreticisi. Shelburne Falls, Mass.’da (1840’ların başında) kurulan ilk kilit işi,Yale Infallible Bank Lock (1851) gibi banka kilitleri üreterek başladı. Kombinasyon kilidini tanıttı (c.1862). Uzman bilgisi, rakiplerinin “seçilemez” kilitlerini açabildiği için ona ün kazandırdı. İlk olarak 1861’de pin taklacı silindir kapı kilidinin patentini ederek verdi. 1865’teki geliştirilmiş modeli, günümüzün Yale kilitlerinde kullanılan güvenli bir tasarım olmaya devam ediyor. Bu kilidin seri üretimine başladı ve ortaklarıyla birlikte hayatının son yılında (1868) Yale Lock Manufacturing Co.’nun kurucusu oldu. 4 Nisan 1821 yılı.
  • Denizci Francis Drake, Dünya turunu tamamlayan ilk İngiliz oldu. 4 Nisan 1581 yılı.
  • Microsoft firması kuruldu ve yazılım dünyasına büyük bir adım attı. 4 Nisan 1975 yılı.
  • Logaritmanın ve kolay hesap yapmak için kullanılan Napier Kemikleri’nin mucidi olan John Napier 67 yaşında öldü. 4 Nisan 1617 yılı.

Bir Cevap Yazın