Hijyen ve Sanitasyon Ünite 2 Özet

Kirlenmeyi ve temizliği tanımlayabilmek

Bulunduğu yüzeyin, mekânın veya çevrenin görüntüsünü olumsuz etkileyen, hijyenik kalitesini düşüren, kimyasal ve mekanik olarak bulunduğu yere zarar verebilen, ortamda istenmeyen diğer ajanların üremesine de uygun ortam oluşturabilen materyallere kir adı verilir. Mekân, ortam veya kişilerin bu kirlere maruz kalmasına da kirlenme adı verilir. Kirler yapısal özellikleri itibarıyla organik ya da inorganik özellikte olabilirler. Mekânların, nesnelerin veya canlıların sağlığı açısından uygunluğunun sağlanması için üzerlerinde veya içlerinde bulunan kir, leke, toz gibi istenmeyen yabancı maddelerin giderilmesine temizlik adı verilir. Bu anlamı ile temizlik, herhangi bir canlı veya nesnenin doğal yapısında bulunmaması gereken, olumsuz olarak nitelendirilen, hoşa gitmeyen fiziksel, kimyasal, biyolojik, mikrobiyolojik unsurların giderilmesi, arındırılması işlemine karşılık gelmektedir.

Hijyenik temizlik işlemlerini açıklayabilmek

Bireysel olarak kişisel hijyen amacıyla vücut, eller ve ayaklar, tırnaklar, ağız ve dişler ile saçların temizliğinin yapılması gereklidir. İş yeri, ev, okul, hastane, toplu tüketim yerlerinin temizliklerinin yapılmasıyla, hijyenik önlemlerin alınmasında gözle görülen ya da görülmeyen kirlerin ve kontaminantların giderilmesi gereklidir. Genellikle evlerde temizlik işlemlerinde yapılması gerekenler ise ortamın havalandırılması, zeminin süpürülmesi, tozların alınması, camların ve kapıların temizlenmesi, duvarların temizlenmesi, yerlerin kaplandıkları malzemeye uygun olarak silinmesi, mobilya ve aksesuarların temizliğidir.

Dezenfektan ve dezenfeksiyonu ifade edebilmek

Zemin, duvar, tezgâh, araç ve ekipmanlardaki mikroorganizmaları ortadan kaldırmak veya azaltmak için kullanılan kimyasal maddelere dezenfektan denilmektedir. Cansız maddeler ve ortamların temizlik işlemleri sonrasında yüzeylerinde bulunan bulaşma kaynağı olabilecek bütün mikroorganizmaların öldürülmesi veya enfeksiyon oluşturamayacakları en alt düzeye indirilmesi işlemine dezenfeksiyon adı verilir.

Kişisel temizlik ürünlerini sıralayabilmek

Ağız ve diş temizliği için diş macunu, ağız banyosu solüsyonları (gargara), el temizliğinde, antimikrobiyal olan ve olmayan özellikte sıvı veya katı sabunlar, çeşitli el antiseptikleri ve nemlendirici kremler ve losyonlar, vücut temizliğinde sabun, duş jeli ve vücut kremleri, saç temizliğinde sabun, çeşitli şampuanlar ve saç kremleri kişisel temizlik ürünlerindendir.

Bir Cevap Yazın