III. Murad Neden Kadınlara Düşkündü?

En çok çocuğu olan padişah! 100 den fazla çocuğu olan Sultan III. Murad Neden Kadınlara Düşkündü?

III. Murad Osmanlı İmparatorluğunun 12. padişahıdır. Padişah olmadan önce başta Manisa olmak üzere birçok şehirde sancak beyliği yaptı. 1574 yılında tahta geçti ve 1595 yılına kadar ülkeyi yönetti. 21 yıllık süre boyunca aldığı kararlarla ülkeyi kargaşadan kurtardı. Türkiye’ye kattığı yani fethettiği diğer yerler Şirvan, Yanıkkale ve Tiflis’tir. Şiir ve diğer sanat türleriyle ilgilenen kişilere yardım eden III. Murad, birçok okul, medrese ve ilim merkezi açtırdı.

Kanuni Sultan Süleyman’ın torunu, İkinci Selim’in oğlu olan III. Murad, kadınlara düşkünlüğü ve 100 den fazla çocuğu ile bilinmektedir. III. Murad’ın oğlu III. Mehmed tahta çıktığında 20 tane kardeşini infaz etmiştir. Peki, III. Murad’ın neden bu kadar fazla çocuğu vardı? 3. Murad neden kadınlara düşkündü?

II. Selim’in oğlu, Kanuni Sultan Süleyman’ın da torunu olan III. Murad, 30 tahta çıktığında Safiye Sultan’la adlı cariye ile evliydi, bu evlilikten de bir oğlu ve iki kızı vardı. Hünkar Murad, Safiye’ye sadıktı ve haremde sadece karısıyla vakit geçiriyordu. Lakin Murad’ın annesi Nurbanu Sultan bu duruma fena halde bozuluyor, torunu Mehmet’in ölmesi ihtimaline karşı başka erkek torunlar da istiyordu. Tahta çıkışından 5-6 yıl sonra kızkardeşi İsmihan Sultan, şüphesiz annesinin istekleri doğrultusunda, III. Murad’a iki cariye hediye etti. Ancak cariyelerle cinsel ilişki denemesinde Murad’ın iktidarsız olduğu ortaya çıktı. Tarihçi Gelibolulu Mustafa Ali, bu durumu şöyle kaydetti:

“Mızrağı yaratılış özelliğine göre çalışmıyordu ve pek çok günler boyunca birlikte olma ve zevk hedefine ulaşamadı.”

Padişahın cariyelerle ilişkiye girememesi üzerine Nurbanu Sultan, Safiye Sultan’ı ve destekçilerini oğlunu büyülemekle suçladı; Safiye Sultanın hizmetçilerinden birkaçı, sorumluyu bulmak amacıyla işkenceden geçirildi.

Bu arada saray hekimleri Nurbanu Sultan’ın talebi üzerine padişahın sorununu giderecek bir ilaç yapmaya uğraştılar. Başarısız bazı denemelerden sonra işe yarayan bir tedavi buldular, ancak bunun yan etkisi feci oldu; artık III. Murat’ın cinsel iştahı öyle bir açılmıştı ki, elinden sadece uçanla kaçan kurtuluyordu. 49 yaşında öldüğünde 100’den fazla çocuğu olmuştu. Rivayete göre, padişahın bu iştahı, esir pazarındaki cariye fiyatlarının 200-300 altından, 2-3 bin altına sıçramasına yol açmıştı.

Bu arada Nurbanu Sultan’ın istediği olmuş, fakat biraz fazla olmuştu, iddiaya göre Safiye, Mihriban, Nazperver, Şahhüban ve Fahriye’ye ve çocuklarına dokunulmadı ama, yavrulayan diğer kadınlar doğumdan sonra çocuklarıyla birlikte öldürüldüler.

Padişah, sadece cariyelerle yetinmiyor, halk arasından güzelliği bilinen, duyulan kız ve evli kadınlar da, gerekirse zorla saraya alınarak padişahın koynuna veriliyordu. Bu durum halk arasında hoşnutsuzluk yaratıp bazı seslerin yükselmesine neden olunca din adamları işin dine uygun olduğunu halka anlatmaya başladılar. Padişahla sevişen kadınların evliyalık mertebesine erişecekleri söyleniyordu.

Sonunda Safiye Sultan, kayınvalidesini zehirle öldürttü, III. Murat öldüğünde de o sıra gebe olan 10 cariye hemen o gece boğdurulup denize atıldı. Babasının yerine tahta geçen III. Mehmet’in 19 kardeşi boğduruldu ve sarayın yönetimi Safiye Sultan’a geçti. Annesinin saraydan kaçırdığı Şehzade Yahya ise Hristiyan olarak vaftiz edildi ve Makedonya’daki bir manastıra sığındı.

Bir Cevap Yazın