Finlandiya ve İsveç Yüzünden Türkiye NATO’dan Atılacak mı?

NATO’da üye olan bir ülke kendi rızası dışında NATO’dan çıkarılamaz. Yani NATO’dan atılma mevzusu diye bir şey yoktur. NATO’ya girecek aday ülkeleri, üye olan ülkeler oy birliği ile alması gerekmektedir. Aksi halde üye ülkelerden birinin veto etmesi durumunda üyelik başvurusu düşer. NATO içerisindeki yapı için demokratik bir yapı denebilir. Örneğin NATO Genel Sekreteri; Türkiye’nin aleyhine bir açıklama yapamaz.

Örneğin; NATO Genel Sekreterinin şu sözlerine bakalım;

” Türkiye terör örgütlerinden en çok zarar gören NATO ülkesi, Türkiye’nin endişeleri mutlaka giderilmeli. Aksi NATO’da mümkün değil”

NATO üyesi ülkeler NATO müttefikini dışlayıp NATO ülkesi olmayan bir ülkeyi sahiplenemez. Göründüğü üzere sadece bazıları burun kırın yapar. Kaldı ki NATO’ya üye olan ülkelerden sadece Türkiye, İsveç ve Finlandiya’ya hayır demiyor. Sadece Türkiye cesur bir şekilde bunu dile getirebiliyor. Diğer ülkeler ABD’ye hedef olmak istemiyor. Geçtiğimiz günlerde İsveç’in ”NATO’nun büyük ülkeleri arkamızda, Türkiye bu ülkelerle iyi geçinmeli” sözü üzerine NATO müttefiki bazı ülkeler bu sözden rahatsız olarak; Büyük ülke küçük ülke ne demek? NATO müttefiki olmayan bir ülke nasıl NATO müttefikini diğer NATO müttefikleri ile tehdit edebilir? Üstelik NATO’ya üye olmak isteyen bir ülke nasıl bu şekilde konuşur? şekinde bir çok çatlak ses çıkmaya başladı.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı ve Macaristan Başbakanı ”Türkiye’nin haklı istemleri giderilmeli ” demiştir. Gayri resmi olan yorumlar, makaleler ve muhalefet sesleri sönüktür. Türk Milleti Dünyadaki konumunun farkına varmalı ve Yunanistan’da yapılan hatanın tekrarı yapılmamalı. Türk milletinin %100 ü her imkan ve durumda mevcut hükümete bu konuda desteğini vermelidir.

Kaynak: Selahattin PAÇA | Youtube

Bir Cevap Yazın