Vahşi Yaşam Nerede?

Araştırmacılar her yıl yeni böcek ve bitki türleri keşfediyor. Ancak yeni bir tür memelinin keşfi pek rastlanan bir olay değil. Bunun nedeninin tüm memelileri bulmuş olmamız olduğunu düşünmeyin.

Georgia Üniversitesinden bir araştırma ekibinin hazırladığı matematiksel bir model, bilinen biyoçeşitlilik parametrelerini kullanarak günümüzde Dünya üzerinde kaç çeşit memeli yaşadığını tahmin etmeye çalışıyor. Sonuçları mart ayında Ecology and Evolution dergisinde yayımlanan araştırmaya göre biyologlar şimdiye kadar memeli türlerinin sadece yüzde 95’ini keşfedebildi. Şu anda bilinen 6.400 tür memeli var. Bu da demektir ki, Dünya’da hala bulunmayı bekleyen 300 yeni memeli türü yaşıyor. Mart ayında yayımlanan bu araştırmanın başyazarı çevrebilimci Molly Fisher, onları bulabilmek için nereye bakacağımızı bilmemiz gerektiğini söylüyor. Araştırmasına göre sahra-altı Afrika, Avrasya ve Güney Amerika’da yeni memeli türlerinin bulunma ihtimali çok yüksek.

Fisher, “şu anda çok büyük bir yok olma dalgasının içindeyiz” diyor. “Bu yüzden içinde yaşadığımız Dünya’yı daha iyi anlamak ve nasıl değişmekte olduğunu görmek için halihazırdaki biyoçeşitliliğini tespit etmemiz gerekli.”

Bir Cevap Yazın