Erkek Hayvanlar Neden Süslü? Eşeysel Dimorfizm Nedir?

Cinsel dimorfizm veya Eşeysel Dimorfizm , aynı hayvan ve/veya bitki türlerinin cinsiyetlerinin farklı morfolojik ve fiziksel özelliklerde görünmesine denir. Farklılıklar, cinsiyet özelliklerini, boyutu, ağırlığı, rengi, işaretleri veya davranışsal veya bilişsel özellikleri içerebilir. Örneğin vücut boyutu, bazı organların olmayışı, süsleyici tüyler, yele, boynuzlar ve fildişi sayılabilir. Bunun nedeni dişilerin seçici olmasına bağlanır. Erkekler dişilerle çiftleşebilmek için daha farklı görünürler. Daha süslü veya daha agresif olabilirler. Doğada canlıların büyük bölümünde erkekler dişilerden daha süslü ve daha renklidir. Hatta erkek canlılar boyut olarak da daha ufak olabilirler. Kadınlar doğurganlığı ile ön plana çıktığı için daha iridirler.

Tıpkı insanlarda olduğu gibi hayvanlar aleminde bile erkekler her zaman kadınlara kendini kanıtlamaya çalışır. Ancak süslülük algısı insanlarda değişmiştir. İnsanlar da kadınlar daha çok süslü görünürken erkekler ise sade görünmektedir. Hayvanlar aleminde ise bir canlının erkeği daha süslüdür.

Yaygın ve kolayca tanımlanabilen dimorfizm türleri, her zaman belirgin olmasa da süsleme ve renklendirmeden oluşur. Belirli bir tür içindeki cinsiyetlerin renklenmesindeki bir farklılık, birçok kuş ve sürüngen türünde yaygın olarak görülen, cinsel dikromatizm olarak adlandırılır. Cinsel seçilim, ağırlıklı olarak eşler üzerindeki rekabette kullanılan abartılı dimorfik özelliklere yol açar. Süslemeden kaynaklanan artan uygunluk, karmaşık evrimsel çıkarımlar düşündüren, üretme veya sürdürme maliyetini dengeliyor, ancak maliyetler ve evrimsel çıkarımlar türden türe değişiyor. süsleme (ilgili renk mekanizması gibi).

Tavus kuşu, ilkenin göze çarpan örneklerini oluşturur. Kur yapma gösterisinde kullanılan tavus kuşlarının süslü tüyleri tavus kuşlarını cezbeder. İlk bakışta tavus kuşları ve tavus kuşları, canlı renkleri ve erkeğin tüylerinin devasa boyutu nedeniyle tamamen farklı türler sanılabilir; tavuğun rengi hafif kahverengidir. Tavus kuşunun tüyleri, uçuşa engel olduğu için yırtıcı hayvanlara karşı savunmasızlığını artırır ve genel olarak kuşu dikkat çekici kılar. Cennet kuşları ve argus sülünlerinde olduğu gibi benzer örnekler çoktur.

Birçok balık türünde de benzer cinsel dimorfizm ve çiftleşme seçimi gözlemlenir. Örneğin erkek lepistesler renkli beneklere ve süslemelere sahipken, dişiler genellikle gri renklidir. Dişi lepistesler parlak renkli erkekleri daha soluk erkeklere tercih eder.

Bir Cevap Yazın