70 Günde Üniversite Sınavını Kazanın! Sınava 70 Kala 7 Maddede YKS Kazanma Tavsiyeleri

YKS, günlük hayatı yorumlama becerisi isteyen, yorum yapabilmek için de zaten konulara hakimiyet bekleyen, hız ve eleme sınavıdır. Her şeyden önce elinizden geleni yapmanız ve sonrasında kendinize güvenerek bu sınavı atlatmanız gerekir. #YKS2023Tayfa ‘ya şimdiden başarılar diliyorum.

Bir önceki yazımızda, ”70 günde YKS kazanılır mı? ”Bunun malumatını verdik.

Şimdi ise Sınava Tamı tamına 70 gün kalmışken, çalışmalarınızda adeta depar atmanızı sağlayacak birkaç tavsiyede bulunacağız. Bilhassa 3. maddeye önem verin. Tahmin ediyorum ki hala aynı branşın farklı alanlarının birsürü soru bankaları ile cebelleşiyorsunuz.

1.Bir an önce konuları bitirin, eksik konunuz kalmasın!

Tabii ki ilk sıraya koymam gereken bu meseledir. İster 2 yıllık bölüm için girin ister 4 yıllık bölüm için. TYT’nin konularına hakim olmanız şarttır. Zaten uzun uzadıya konuları yok. Hatta bana göre Matematik normal uzunlukta konu bakımından sadece. 4 yıllıktan hazırlananlar ise belli bir TYT temelleri varsa bir an önce AYT konularına iyice güzelce çalışmalılar. AYT’nin kıymetini bilin! AYT’nin asla nankör olmadığını unutmayın. Alan sınavı, size hak ettiğiniz sonucu veren sınavdır. Bilirseniz, yaparsınız. Sırayla ilerlerseniz konularınız biter. ALAN sınavında size belirli kalıplarda soru sorarlar, soru bankası ve deneme bitirince fark edeceksiniz ki soru tipi sınırlı. TYT ise sorulacak soru bakımından asla bitmez.

Konular yetişir mi diye strese girmeyin, ya da konular yetişmez diyip boşlamayın. Konular yetişir üstüne ard arda denemeler de çözersiniz. Yeter ki kendinize güvenin ve salmayın. Bir noktadan başlayın. Gerisi gelecek.

2. AYT’ye adeta ABANIN, sizi hedefinize taşıyacak asıl kısım o!

Sadece TYT girmeyecekseniz (2 yıllık veyahut Güzel Sanatlar (Resim vs.) yalnız TYT ile alım yapan bölüm dışı hedefiniz varsa AYT’ye adeta ABANIN. Elbette TYT çalışmalarınıza da eksik konularınıza da devam edin oradan da bir eksiğiniz kalmamalı ancak AYT’de konu tamamlarsanız, iyi zaman ayırırsanız sınavda bunun meyvesini alırsınız. Bakın zaten Matematikte toplamda ortalama 8 – 9 soru çıkan Limit Türev İntegral kısmı kalktı. Yani bu da demek oluyor ki çalıştığınız konulardan daha fazla soru çıkacak. Hatta TYT gibi AYT’de de yeni nesil sorulara bakmanız gerekecek daha. O yüzden bir an önce konu – soru – deneme diyorum!

3. Bu saatten sonra illa soru bankası alacaksanız TYT ve AYT’yi birlikte içeren tek Kitap şeklinde alın.

Malumat kapak fotoğrafımızdan da anlaşılacağı üzere, her dersin 1. ve 2. oturumunun birleşitirilmiş ve tek kitap haliyle almanız gelişiminizi görmeniz açısından ve kitaplarla boğulmamanız açısından önemlidir. Demem o ki, siz sayısaldan veyahut sözelden, ne bileyim eşit ağırlıktan sınava hazırlanıyorsunuz. Ve bugüne kadar kitaplarınızı yarım yamalak kullandınız. Muhtemelen mesela tyt tarih ayrı ayt tarih ayrı soru bankalarıydı. Sözelci ve eşit ağırlıkçılar bana göre TYT – AYT Tarih tek kitap soru bankası alabilirler. Sayısalcılar da bence benim önceden almış olduğum gibi mesela Limit TYT AYT Kimya Avantaj soru bankasını kullanabilirler.

4. Denemelerin sıklığını arttırın.

Bir önceki maddenin devamı ve bu başlıkla alakalı olarak, Türkçe ve Matematiğe bu konuda ayrı parantez açıyorum. Demem o ki, bu saatten sonra artık tek tek atıyorum TYT Matematik soru bankası, TYT Türkçe soru bankası almayın. Elinizde varsa buna gerek yok. Onları bitirin. Zaten son derece kritik iki ders, bunlarda artık özellikle deneme ağırlıklı ve paragraf ve problem soru bankaları + denemeleri ile ilerlemeniz gerekiyor. Denemeden kaçmayın. Deneme çözmeden eksiklerinizi göremezsiniz. Unutmayın, deneme gerçek sınava en yakın sınav hazırlığıdır.

5. Yanlışlarınızın üzerine düşün.

Unutmayın, sizi yanlışlarınız kurtaracak. Testi çözdükten sonra doğru yanlışları görüp işaretleyip de neden yanlış yaptığınızı analiz etmeden kitabı kapatmayın. Zar zor çözdüğünüz doğru cevaplara da bakmalısınız. Ya da emin olmamanıza karşın doğru çıkan cevaplara da. Bunların üzerine gidin. Şimdi yanlış yapın ki sınavda yapmayın! Eksiklerimi bir türlü kapatamıyorum diyorsanız da, eksik konularınızı bir de fasikülden çalışmayı deneyin. Belki detaylı anlatımla daha iyi anlıyorsunuzdur.

6. Her gün 30 paragraf ile ve 30 problemler ile güne başlayın / günü bitirin.

Paragraf & Problem Rutini Şart!

Military Scientist

Bakın artık her soru paragraf her soru problem şeklinde. Her derste bu geçerli. İster TYT, ister AYT, ister DGS, ister KPSS, ister MSÜ, ister ALES….

Uzun uzun sorulardan kaçamazsınız! Problem tarzı soruları görünce geçemezsiniz. Çünkü her derse bu 2 soru tipi yayıldı. Yayılmasını geçtim ikisi de bir arada soruluyor artık. Aynı soruda iki tipe rastlıyoruz. 1 Sayfa uzunluğunu dolduran sorular gene olacak, Matematik sorularının hepsi zaten problem tarzında. Çünkü bizden günlük hayatı yorumlamamız isteniyor. Bunu yavaş bir şekilde yapamayız değil mi? Çünkü ÖSYM’nin istediği zaten bu. Bize zaman kaybettirmek. Bunun bir hız ve bir eleme sınavı olduğu unutulmamalıdır. O zaman hızlanmak için Paragraf, yorumlamak için Problemleri rutin haline getirmeliyiz.!

7. Zaten soru bankalarınız varsa, artık ALMAYIN, onun yerine deneme alın!

Bakın ben de yaşadım bunu. Kitaplarda boğulmayın. Denemelerin en önemli en kritik olduğu zaman dilimlerindeyiz. Hiç yoksa kitabınız elbette alabilirsiniz ama bence soru bankaları her dersten maksimum 2 – 3 tane olmalı. (Paragraf ve Problemler kısmı hariç) Çünkü zaten anca zaman yetiyor. Yetiştiremeyeceğim diye strese giriliyor sonra. Zaten inanın bana sınava birkaç hafta kalınca da bir sürü kargonuz gelecek, bir sürü deneme sipariş etmiş olacaksınız. Ayrıca soru bankaları deneme gibi çabucak bitmez. Bu zaten ayrı bir strese sokuyor insanı. Deneme ile daha sınava yakın analizde bulunacağınız bir süreçtesiniz.

Bir Cevap Yazın