Tarihte Bugün: 22 Nisan

  • Michael Francis Atiyah doğdu. 1966’da topolojideki çalışmaları nedeniyle Fields Madalyası’na layık görülen İngiliz matematikçi. Atiyah 1983’te şövalyelik ve 1992’de Liyakat Nişanı aldı. Ayrıca Kraliyet Cemiyeti başkanı olarak görev yaptı (1990-95). 22 Nisan 1929 yılı.
  • Atom bombası gibi nükleer silahların yapımında etkili olan Büyük fizikçi Robert Oppenheimer doğdu. 22 Nisan 1904 yılı.
  • Rita Levi – Montalcini doğdu. 1986’da Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’nü (Stanley Cohenile) ngf (sinir büyüme faktörü) keşfi için paylaşan İtalyan-Amerikalı nörolog, vücuttaki sinir hücrelerinin büyümesini hem normal hem de anormal olarak uyarır ve etkiler. İtalya’da, bir Yahudi olarak, İkinci Dünya Savaşı sırasında Mussolini’nin yasaları tarafından akademik bir kariyerden mahrum bırakıldı, bu yüzden tavuk embriyolarındaki sinir liflerinin büyümesini incelemek için evinde bir laboratuvar kurdu. 1952’de Rio de Janeiro’daki bir hücre kültürü laboratuvarındayken, sinir liflerinin şaşırtıcı büyümesini sağlayan tümörler tarafından ekilen bir kimyasalı tespit etmenin etkili yeni yollarını buldu. Bu, ona Nobel Ödülü’nü kazandıran sinir büyüme faktörünün keşfiydi 22 Nisan1909 yılı.
  • Raman Dağı’nda petrol bulundu. 22 Nisan 1940 yılı.
  • Dünya hayatını tehdit eden tehlikelere dikkat çekmek üzere ilk ‘Dünya Günü’ düzenlendi. 22 Nisan 1970 yılı.
  • Jack Allen öldü. Kendisi, John Frank (Jack) Allen, mutlak sıfır sıcaklığa yakın sıvı helyumun gereksizliğini keşfeden Kanadalı bir fizikçiydi. Cambridge’deki Royal Society Mond Laboratuvarı’nda çalışırken, Don Misener ile birlikte (1930’larda) 2.17 kelvin sıcaklığının altında, sıvı helyumun pratik olarak sıfır viskoziteye sahip çok küçük kılcal damarlardan akabileceğini keşfetti. Bağımsız olarak, Moskova’daki P. L. Kapitza da aynı anda benzer sonuçlar verdi. İki makalesi Naturedergisinin 8 Ocak 1938 sayısında birlikte yayınlandı. Süper hızlılık, Bose- Einstein yoğuşması kuantum mekaniğinden kaynaklanan görünür bir tezahürdür. 1945’e gelindiğinde, Moskova’daki araştırmalar Allen’ın takip etmediği mikroskobik yönü araştırdı. 22 Nisan 2001 yılı.

Bir Cevap Yazın