
Sizlere yaşadığım tecrübeyi, hataları sizin de yapmamanız adına anlatacağım. Öncelikle ben 2 kez mezuna kaldım. İlkinde direkt kalmak istedim çünkü puanım istediğim bölüme yetmiyordu. Kafamda 2 bölüm vardı. Şuanda da keza öyle. Hatta onun için DGS gireceğim. Kısaca kendimden örnek verdikten sonra gelelim asıl konuya,
Mezuna Kalmak Nedir?
Lise son sınıfta girilen üniversite sınavında istenilen başarı / bölüm elde edilemeyip, 1 sene daha çalışmaktır. Veyahut birkaç senedir. Benim tanımlamam budur. Kısaca böyledir.
Mezuna Kalmanın Avantajları Nelerdir?
- EĞER DİSİPLİNLİ İSENİZ istediğiniz bölümü kazanırsınız.
- EĞER SABIRLI İSENİZ istediğiniz bölümü kazanırsınız.
- Üst maddedeki sabır baz alınarak, konuları 8 – 9 aya yayabileceğiniz için çok rahat anlarsınız, strese girme olasılığınız daha az olur.
- 1 yılda gelişiminizi gözlemleyebileceğiniz bir zaman dilimi olur.
- Çok çok rahat deneme çözersiniz ilk aydan son aya kadar.
- Herhangi bir sıkışma yaşamazsınız. (İyi değerlendirirseniz)
- Dershaneye gidiyorsanız disiplin kazandırabilir. Düzen oluşturabilir.
- Dershane ortamında düzenli deneme sınavı yapıldığından gerçek sınava alıştıra alıştıra ilerlenilebilir.
- Herhangi youtube kanalından düzenli çalışarak da disiplininizi artırabilirsiniz. Güzel bir süreç olur.
- Ücretli ders videoları için güzel bir süreç olabilir.
Mezuna Kalmanın Dezavantajları Nelerdir?
- Eğer iyi değerlendiremezseniz 1 yılınız heba olur.
- Eğer disiplinli olmazsanız ve istediğiniz bölüm düşük puanlı değilse zaten istediğiniz bölümün olmasını beklememelisiniz.
- Özdisipline sahip değilseniz yeterince iyi çalışamazsınız.
- DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) / Odaklanma problemleriniz varsa sizi ciddi anlamda zorlayacaktır. (Kendimde böyle oldu, sürekli planlar yapardım, kısmen uyardım, aslında yapabileceğimi düşünürdüm ancak çok fena dikkatim dağılırdı.
- Üst maddenin devamı olarak sınav sürecinde bu tür problemleriniz için doktorunuzdan ilaç alabilirsiniz.
- KESİNLİKLE VİTAMİN DEĞERLERİNİZE BAKTIRIN VE UNUTKANLIK PROBLEMİNİZİN OLABİLECEĞİNİ GÖZDEN ÇIKARMAYIN. SORUN ÇALIŞMANIZDAN KAYNAKLI OLMAYABİLİR VE BUNU GEÇ FARKETMEK SİZE ZARAR VERİR. Bende, B12 VE D Vitamini eksikliği, lise sonda cidden kabusum oldu. Bir de üstüne narkolepsi katapleksi sorunum olduğundan, asla istediğim verimi alamadım. Keza ikinci mezuna kalışımda da bu sefer narkolepsi ve odaklanma için kullandığım ilaçların (hayatımın en büyük kabusu) yan etkileriyle cebelleştim. Yani bu konularda son derece tecrübeliyim. Size tavsiyem mezuna kalmaya karar verdiğiniz süreçte de değil aslında, en uygun zamanda kan değerlerinize baktırmanızdır. Aşırı uyuma eğiliminiz varsa da nörolojiye görünmenizdir.
- Uyku sorununuz varsa çok sıkıntı olacaktır. Ben lise sonda iken, eve gelir gelmez uyuyakalır, okul formasıyla sonraki gün sabah 7’de uyanırdım. E ders çalışmaya zaten vakit kalmıyordu, bir tek okulda çalışabiliyordum. İllallah ettiğim zamandı. Doktora gitmek ise sınava 1 ay kala aklıma geldi. İşte bu tecrübeleri siz yaşamayın. Şüpheniz varsa hemen doktora gidin.
- Dershane konusunda; eğer içine kapanık biriyseniz, ergen dolu bir ortam ve uyuz hocalar bulunduğundan olduğunuzdan pek hoşunuza gitmeyebilir, gidesiniz gelmeyebilir. (Ben aynen bunu yaşadım) Dershane gerçekten bomboş, mikrop insanlarla dolu.
Size tavsiyem, eğer disipline olabilen biriyseniz gerçekten dershaneye gitmenize gerek yok. Yol parası, yemek parası, toksik öğrenciler, kendini profesör zanneden hocalar (tabi bazıları), bunlar tamamen zaman kaybı. Benim çok geç öğrendiğim disiplin ve düzenli olmayı bir an önce öğrenmeli, evinizde çalışmalı, parayı çöp etmek yerine oturulup, kahve koyulup, kendini dinleyip ders çalışmalı.