Fizik: Hareketin Sınıflandırılması

Hareket bir cismin bir yol boyunca yaptığı yer değiştirme olarak tanımlanır. Çevremizde hareket eden cisimlerin bazıları düz bir yol üzerinde hareket ederken, bazılarının iki nokta arasında gidip geldiğini, bazılarının ise bir nokta etrafında döndüğünü görürüz. Yaptığımız bu gözlemle hareketi öteleme, dönme ve titreşim hareketi olarak sınıflandırabiliriz. Şimdi bu hareketleri sırasıyla inceleyelim.

Öteleme hareketi: Cisim yörüngesi boyunca dönmeden yer değiştiriyorsa cismin yaptığı harekete öteleme hareketi denir. Resim 3.2’deki gibi arabanın bir doğrultu üzerindeki hareketi öteleme hareketidir.

Titreşim hareketi: Bir cisim iki nokta arasında gidip gelme hareketi yapıyorsa cismin yaptığı harekete titreşim veya salınım hareketi denir. Resim 3. 3’teki gibi salıncağın sallanması, saat sarkacının sallanması, arının kanatları titreşim hareketine örnek verilebilir.

Dönme hareketi: Cisim sabit bir nokta etrafında dönüyorsa cismin yaptığı harekete dönme hareketi denir. Resim 3.4’te görülen dönme dolabının yaptığı hareket dönme hareketidir.

Bir Cevap Yazın